Paneuropski jamstveni fond

Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2021 15:14
  • Objavljeno 13.05.2021 u 15:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su, naime, okvirni jamstveni sporazum kao odgovor na krizu uzrokovanu virusom COVID-19, nudeći potporu tvrtkama u Hrvatskoj, Bugarskoj i Slovačkoj u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda (EGF).

Jamstvo će omogućiti UniCreditu da malim i srednjim poduzećima nudi kredite za obrtni kapital i investicije osigurane jamstvom Europskog investicijskog fonda. Očekuje se da će portfelj tih kredita dosegnuti do 300 milijuna eura.

Od tog iznosa, 100 milijuna eura je osigurano Zagrebačkoj banci za hrvatske poduzetnike.

U Hrvatskoj, krajnji korisnici programa su poduzeća do 500 zaposlenih, a maksimalni iznosi kredita su 1,14 milijuna eura za garancije uz ograničeni iznos potpore, odnosno 7,5 milijuna eura za potpore u obliku garancije za kredite.

Rokovi otplate su od tri mjeseca do 10 godina, uključujući poček, a prihvatljive namjene su investicije u materijalnu i/ili nematerijalnu imovinu, radni kapital, refinanciranje postojećih obveza te poslovni transferi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!