tržište kapitala

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Turisthotel i Valamar Riviera u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala vratilo se u pozitivan teritorij, indeksi su porasli, ali nisu uspjeli nadomjestiti gubitke od prethodnog dana

Indeks CROBEX porastao je 2 posto na 1.433,5 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 2,9 posto. Od sektorskih indeksa, jedino je indeks turističkog sektora zabilježio pad, i to od 0,7 posto, dok je dobitnike predvodio indeks prehrambenog sektora, koji je porastao 2,1 posto.

Dionička likvidnost se zadržala na visokim razinama te je protrgovano oko 54,5 milijuna kuna. U fokusu investitora su se našle turističke dionice, pri čemu je dionicom Turisthotela protrgovana polovina prometa, i to nešto više od 27 milijuna kuna u blok trgovanju. Dionice Valamar Riviere također su bile vrlo aktivne, s obzirom da je 2,8 milijuna kuna prikupljeno u blok trgovanju, te dodatnih 5,7 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu je cijena ojačala 1,4 posto.

Titula dobitnika dana pripala je dionici Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je vrijednost porasla 9,3 posto, a dobar dan imale su i dionice Hrvatskog Telekoma, Končar Elektroindustrije i Petrokemije, koje su ojačale redom 7,6 posto, 5,2 posto i 4,9 posto.

Na strani gubitnika, Uljanik plovidba potonula je 16,7 posto, dok je cijena dionica Đuro Đaković Grupe i Končar D&ST oslabila oko 5 posto.

Dobitnik dana Brodogradilište Viktor Lenac +9,26% 5,90

Gubitnik dana Uljanik plovidba -16,67% 20,00

CROBEX +1,99% 1.433,51