novo u ponudi

Zagrebačka banka snizila kamatne stope na gotovinske i stambene kredite

05.06.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Zagrebačka banka (Zaba) u svoju je ponudu uvela nove stambene i gotovinske kredite koje će klijenti od sada moći ugovarati po povoljnijim kamatnim stopama, pa će tako kamatna stopa kod stambenih kredita od sada iznositi 2,95 posto, a kod gotovinskih 5,70 posto, izvijestili su u srijedu iz Zabe

Kod stambenih, riječ je o kreditima u kunama ili uz valutnu klauzulu u eurima i to uz fiksnu kamatnu stopu prvih pet godina 2,95 posto (EKS 3,90 posto) te promjenjivu na preostali rok otplate. "Promjenjiva kamatna stopa također trenutno iznosi 2,95 posto, a sastoji se od šestomjesečne Nacionalne referentne stope (NRS 1) za kune ili eure i fiksnog dijela", navodi se u Zabinom priopćenju.

Prilikom ugovaranja kredita, procjenu vrijednosti nekretnine plaća banka, a krediti se ugovaraju uz preduvjet osiguranja otplate kredita kako bi se klijent zaštitio u slučaju neželjenih i nepredvidivih životnih situacija kao što su otkaz, bolest ili smrt, za vrijeme otplate dugoročnog stambenog kredita, napominje se.

Osim stambenih, Zaba je od 3. lipnja snizila i kamatne stope za gotovinske kredite u kunama koji se ugovaraju uz osiguranje otplate kredita kako bi se u slučaju neželjenih i nepredvidivih životnih situacija mogle podmirivati kreditne obveze.

Kamatna stopa od sada će tako iznositi 5,70 posto (EKS 7,98 posto) i za kredite u kunama i za one uz valutnu klauzulu u eurima.

Rok otplate za gotovinske kredite je od 13 do 120 mjeseci. Krediti se odobravaju bez naknade za obradu kreditnog zahtjeva, do iznosa 40 tisuća za kredite u euru odnosno 300 tisuća kuna za kredite u kunama, navode iz Zabe.