NOVI ZAKON

'Zabranit ćemo kredite u egzotičnim valutama, euro ostaje'

22.01.2015 u 20:00

Bionic
Reading

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je na današnjem sastanku s guvernerom Borisom Vujčićem razgovarao o novom modelu pomoći građanima uhvaćenim u zamku prevelikih rata stambenih kredita

'Radimo na modelu najma. Građani će se morati odreći jednog dijela vlasništva. Želimo smanjiti udio troška mjesečnog anuiteta na ukupni dohodak. Danas 50-60 posto plaće odlazi na ratu stana, a zapravo u konačnici ništa od toga nemate. Kroz najam to bi bilo 20 posto vašeg dohotka i to bi potaknulo potrošnju i smanjilo nenaplative kredite kod banaka', kazao je Lalovac u središnjem Dnevniku HTV-a.

Ministar smatra kako bi to bila win-win situacija za građane, banke i cjelokupan financijski sustav.


Ocijenio je kako bi banke mogu podnijeti teret od 400 milijuna kuna, što je 10 posto njihove nekadašnje dobiti, koliko će ih koštati trošak zamrzavanja tečaja franka.

'Bivša vlada je isto s bankama dogovorila fiksaciju tečaja, samo je teret tada prebačen na građane. Mi teret prebacujemo na banke, u tome se razlikuju ova i bivša vlada. Smatramo da su građani oštećenija strana i da taj teret trebaju podnositi banke', naglasio je ministar.

Vlada planira donijeti i novi zakon o stambenom kreditiranju koji bi zabranio financiranje egzotičnim valutama popu švicarskog franka, japanskog jena ili ruskog rublja

'Ostavili bismo eventualno mogućnost kredita u eurima. I onda bismo vidjeli koji bi to bili izvori financiranja za kredite samo u kunama. Zabranili bismo sve valute koje mogu dovesti do spekulativnih udara', rekao je Lalovac.

Ministar financija ne boji se naglog rasta tečaja eura. 'HNB ima međunarodne pričuve, sudjeluje u obrani eura i smatramo da do divljanja eura neće doći', istaknuo je Lalovac.