PRVA NERADNA NEDJELJA

Zabrana rada ugrožava 7.000 radnih mjesta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.01.2009 20:49
  • Objavljeno 04.01.2009 u 20:49
trgovina zatvorena

trgovina zatvorena

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markicevic

Zabrana rada nedjeljom trgovcima će donijeti pad prometa od 15 posto, a zbog rigoroznog zakona 7.000 radnika u trgovini moglo bi ostati bez posla

Osnovne kućne potrepštine danas smo mogli kupiti samo na kioscima, u pekarnicama te trgovinama koje rade u sklopu benzinskih postaja, kolodvora, zračnih i trajektnih luka, a za sve ostale trgovine ovo je bila prva neradna nedjelja.

Neradna nedjelja najteže pogađa male trgovce. Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) prije nekoliko dana zatražio je od Vlade odgodu zabrane rada nedjeljom. Odredbe Zakona o trgovini o ograničavanju i zabrani rada nedjeljom u sadašnjim okolnostima nastupajuće gospodarske krize zahtijevaju novu izmjenu, tj. ponovno omogućavanje rada nedjeljom u svrhu poticanja potrošnje kao zamašnjaka domaćoj proizvodnji i uslužnim djelatnostima, kao i očuvanju radnih mjesta, ističu iz HOK-a.

Vlada nepopustljiva do daljnjega

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun izjavio je nakon posljednje Vladine sjednice 29. prosinca da primjena novog zakona o trgovini, odnosno njegovih odredbi o radu nedjeljom, počinje 1. siječnja u obliku u kojem ga je prihvatio Sabor i da se te odredbe neće mijenjati prije početka primjene.

Dodao je da se glas javnosti, koji traži odgodu primjene odredbi o radu nedjeljom i najavljuje mogućnost otkaza u sektoru trgovine, treba uvažavati, no kako je takve odredbe, primjerice, podupro i najveći sindikat, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, one se za sada neće mijenjati.

Na pitanje hoće li se takav stav još jednom razmotriti, s obzirom na to da je konsenzus socijalnih partnera postignut prije prvih znakova ekonomske krize, Mehun je rekao da će se pratiti učinci provedbe tog zakona i u skladu s time odlučivati o njegovoj daljnjoj primjeni

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!