KATASTROFALAN POČETAK

Za 'Kosoričine' stanove tek četiri zahtjeva

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Od ponedjeljka, kad je državna Agencija za posredovanje nekretninama (APN) otvorila 'lov' na državni poticaj za kupnju novog stana, pa do jučer, u Agenciju u Zagrebu pristigla su svega četiri zahtjeva građana zainteresiranih za poticaj, odnosno jedan zahtjev po danu!

Kako ističu u APN-u, dva su zahtjeva stigla iz Zagreba, jedan iz Splita i jedan iz Vinkovaca, pri čemu su dva potpuna, a ostala dva su vraćena pošiljateljima na upotpunjavanje dokumentacije. Ako nastavi APN – u kojem na ovome radi 14 zaposlenih i komisija sačinjena od petero ljudi – zaprimati zahtjeve građana ovim tempom, do 30. lipnja, dokad je Vlada predvidjela potrošiti za to namijenjenih prvih 32,4 milijuna kuna, potrošeno će biti tri i pol milijuna kuna, odnosno tek nešto više od deset posto sredstava!

Štoviše, ta je namjenska sredstva, 32,4 milijuna kuna, Vlada već prebacila APN-u iz neuspjelog stambenog fonda, kojim su se trebali, krajem 90-tih, financirati tzv. Njavrini stanovi. 'Njavrinim' kreditima okućeno je tek nešto više od 1.200 obitelji, no budući da je projekt propao, nepotrošena su ostala i sredstva koja su se za njega izdvajala iz proračuna svake godine.

Na tržištu je sada pak desetak tisuća novih, neprodanih stanova, a ako se nastavi njihovu prodaju poticati ovim tempom, sakupljeni će novac ponovno morati biti prebačen u neki drugi, uspješniji projekt. No model POS-a, u kojem je sagrađeno pet tisuća stanova, značajno je usporen 2004. makar se na POS-ovoj listi samo u Zagrebu nalazi 7.950 zainteresiranih građana ili pak njih 1.100 u Rijeci.

Kako mali broj zahtjeva APN-u komentiraju u Vladi, natječaj za dodjelu poticaja objavljen je u medijima tek u subotu, odnosno zaprimanje zahtjeva započelo je u ponedjeljak te su četiri zahtjeva do sada 'zadovoljavajući odaziv'. Kad građani budu imali više informacija, smatraju u Vladi, bit će i više zainteresiranih. Vlada planira kroz cijelu ovu godinu poticati prodaju stanova, pa ima i vremena za veći interes, zaključuju na Markovom trgu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi