AGROKOR I DALJE TAJNOVIT

Za dionice Mercatora stiglo osam ponuda

09.02.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Skupini banaka koje u vlasništvu imaju 36 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator je u predviđenom roku prispjelo osam neobvezujućih ponuda za kupnju tih dionica, objavila je danas ljubljanska tvrtka Arkas koja posreduje u prodaji dionica nekoliko banaka

'U ovoj fazi ne možemo otkriti zainteresirane', rekao je u utorak nakon otvaranja ponuda Uroš Marter iz Arkasa.

Napominje kako bi se eventualno za dva tjedna, odnosno nakon što se formira uži krug ponuđača, moglo znati i tko su oni.

Svih osam ponuda proučit će se kako bi se, kako je predviđeno postupkom, u ožujku formirao uži krug ponuđača kojima bi onda bio omogućeno dubinsko snimanje poslovanja najveće slovenske trgovačke kompanije, ističu iz Arkasa.

Tvrtku Arkas su banke Unicredit, Gorenjska banka, Abanka, Nova kreditna banka iz Maribora, Banka Koper i Hypo banka ovlastile za prikupljanje ponuda za prodaju 21,08 posto dionica Mercatora.

Prostalih 15 posto dionica Mercatora, koje su na prodaju, u vlasništvu su Nove Ljubljanske banke i Banke Celje, koje formalno nisu dio konzorcija već spomenutih banaka, a s Arkasom koordiniraju prodajne aktivnosti.

Banke su do paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca došle zapljenom Marcatorovih dionica od propalog Infond Holdinga, društva nekadašnjega prvog čovjeka Pivovarne Laško Boška Šrota

Prije dvadesetak dana, točnije 21. siječnja Uprava Mercatora je u Ljubljani predstavila tu tvrtku mogućim kupcima 36 posto dionica Mercatora, a tada se među 19 potencijalnih ulagatelja spominjao i hrvatski Agrokor

Iz Agrokora danas nisu željeli ništa komentirati vezano za Mercator.

Slovenski mediji navode da je za ulazak u Mercator zainteresirano više trgovačkih lanaca iz regije te međunarodnih financijskih fondova, ali da nije isključen niti scenarij po kojemu bi dionice ponovo kupio slovenski državni fond KAD koji ih je 2005. godine prodao Istrabenz holdingu i Pivovarni Laško.

Slovenski dnevni list Finance.si analizira upravo mogućnost da Agrokor Ivice Todorića postane vlasnik svog najvećeg konkurenta na balkanskom tržištu i zaključuju da bi Todorić u slučaju kupnje imao velikih poteškoća s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, a da bi s druge strane, nakon eventualnog stjecanja većinskog udjela dio troška preuzimanja mogao prebaciti na Mercator, tako što bi Mercatoru prodao neke od svojih neprofitabilnih trgovina poput Idee u Srbiji, koja je 2008. zabilježila 30 milijuna eura gubitka.

S obzirom na to da Mercator, nakon preuzimanja Getroa, u Hrvatskoj drži 9-postotni udjel na tržištu upitno je hoće li AZTN dopustiti koncentraciju Konzuma i Mercatora.

Problem je Todoriću, pišu Finance.si, i zaduženost Agrokora, koja je dosegla 2,38 milijardi eura, dok je Mercator dužan 1,1 milijardu eura.