SVJETSKE BURZE

Wall Street snažno porastao na početku tjedna

04.10.2022 u 07:33

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nakon višednevnog pada, jer je ulagače ohrabrio pad prinosa na obveznice, nakon izvješća koje ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones porastao je 2,66 posto, na 29.490 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,59 posto, na 3.678 bodova, a Nasdaq indeks 2,27 posto, na 10.815 bodova.

Nakon tri kvartala pada, uslijed agresivnog povećanja kamata američke središnje banke kako bi suzbila inflaciju, na početku četvrtog tromjesečja u ovoj godini indeksi su snažno porasli.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom.

Cijene dionica naftinih divova Exxona i Cherona skočile su više od 5 posto, zahvaljujući snažnom rast cijena nafte nakon vijesti da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra najveće smanjenje proizvodnje od početka covid-19 pandemije.

Snažno su porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku 3 posto, a više od 3 posto skočile su cijene dionica tehnoloških divova Applea i Microsofta, koji imaju veliki udjel u indeksima.

Tehnološkom sektoru pogodovao je pad prinosa na obveznice, koji su posljednjih tjedana snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

„Pad prinosa pozitivno utječe na tržište dionica jer to podržava potražnju za rizičnijim investicijama”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u rujnu iznosio 50,9 bodova, što je najsporiji rast aktivnosti u gotovo dvije i pol godine.

Pritom su pale nove narudžbe, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da je oslabila potražnja za robama zbog rasta kamatnih stopa. A to bi moglo usporiti inflaciju.

„Ti su podaci zapravo slabiji nego što se očekivalo, a to je, neuobičajeno, dobra vijest za tržište dionica. U posljednje su vrijeme dobri gospodarski pokazatelji poticali ulagače na prodaju dionica, a sada je prvi put negativna vijest potaknula kupnju dionica”, objašnjava Art Hogan.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 6.908 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 posto, na 12.209 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.794 boda.