TRŽIŠTE KAPITALA

Povratak CROBEX-a u crveno, nakon dana predaha

Bionic
Reading

Nakon blagog predaha krajem prošlog tjedna, dionički su indeksi ovaj tjedan otvorili u crvenom. Indeks CROBEX je u ponedjeljak pao 0,6 posto, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,4 posto.

Od sektorskih indeksa najslabiju izvedbu imao je indeks turističkog sektora s 0,7 posto minusa. U nedostatku blok trgovanja promet se primirio te je protrgovano samo 5,3 milijuna kuna, uz svega dva milijunaša. Dionicom Tankerska Next Generation protrgovano je 1,3 milijuna kuna, uz pad cijene od 1,3 posto, a po prometu slijedi dionica Podravke s prometom od 1,2 milijuna kuna i rastom cijene od 1,1 posto, vjerojatno i dalje na krilima vijesti o prodaji nekretnina u Sloveniji.

Krajem prošlog tjedna objavljeno je kako je Allianz SE prodao Unicreditu 11,7 posto vlasničkog udjela u Zagrebačkoj banci, uz istovremeni otkup 16,8 posto udjela u Allianz Hrvatska od ZABA-e. To je potaklo i nešto življe trgovanje dionicom Zagrebačke banke početkom ovog tjedna, s oko 890 tisuća kuna prometa i padom cijene od 3,7 posto, što je dionici priskrbilo titulu gubitnika dana. Slab dan imale su i dionice Končara i Atlantske plovidbe, obje s oko 2,3 posto pada. Na strani dobitnika možemo izdvojiti dionice Alpha Adriatic s 3,1 posto rasta cijene te Viktora Lenca koji je ojačao oko 2 posto, međutim, na skromnim prometima ispod 10 tisuća kuna.

Dobitnik dana Alpha Adriatic +3,06% 101,00

Gubitnik dana Zagrebačka banka -3,73% 62,00

CROBEX -0,58% 1.895,28