SVJETSKE BURZE

Wall Street pao, pod najvećim pritiskom tehnološki sektor: 'Bila je to loša godina za dionice, no čak i lošija za obveznice'

28.12.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks pali, jer su zbog rasta prinosa na obveznice pale cijene dionica u tehnološkom i još nekim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanja kamatnih stopa

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na 33.241 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 3.829 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 posto, na 10.353 boda.

Prvog radnog dana nakon božićnih praznika cijene su dionica pale u šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u potrošačkom i komunikacijskom. Posljedica je to rasta prinosa na obveznice jer se očekuje dulje razdoblje visokih kamatnih stopa dok ne oslabe inflacijski pritisci.

'Rast prinosa na obveznice pritišće dionice koje se temelje na rastu, dok s druge strane bolje prolaze industrijski i energetski sektori. Novac se povlači iz sektora temeljnih na rastu u sektore temeljene na vrijednosti i to je trend koji je trajao cijele godine', kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Kako je zbog visoke inflacije američka središnja banka od početka godine agresivno povećala kamatne stope, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine. Trenutno je S&P 500 indeks u minusu od početka godine više od 19,5 posto, dok je Nasdaq izgubio oko 33, a Dow Jones oko 8,5 posto.

Osim rasta kamatnih stopa, ulagače zabrinjava rizik da će najveće svjetsko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju. 'Bila je to loša godina za dionice, no čak i lošija za obveznice. To je bio ružni podsjetnik da tržišta katkad neugodno iznenade', kaže Detrick.

U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine. No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 13.995 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 6.550 bodova.

  • +13
Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na azijskim su burama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao zbog špekulacija u vezi daljnjeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, prekinuvši dvodnevni pozitivni niz. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 2,1 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle više od 1 posto.

Rast cijena dionica u Hong Kongu, gdje se zbog praznika danima nije radilo, zahvaljuje se jučerašnjoj najavi kineskih vlasti da će u siječnju, nakon tri godine, ukinuti karantene za putnike koji ulaze u zemlju. Ulagači se nadaju da bi se zbog toga gospodarske aktivnosti u gradovima mogle brzo normalizirati.

No, postoji opasnost da će se s ukidanjem restriktivnih mjera širenje zaraze ubrzati i potrajati dulje razdoblje, što bi idućih mjeseci moglo pritisnuti zdravstveni sustav i cijelo gospodarstvo. Zbog toga se na ostalim burzama u regiji trguje oprezno. 

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,12 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 132,90 na 134,15 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0635 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0650 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,37 posto, na 84,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,29 posto, na 79,75 dolara.