pogled u staklenu kuglu

Je li vrijeme da se probude 'bikovi s Wall Streeta' nakon jedne od najgorih godina u povijesti? Evo što prognoziraju najveće banke

07.12.2022 u 17:15

Bionic
Reading

Godina 2022. službeno je najgora za Wall Street u više od destljeća. Pad dionica praktički traje od prvog trgovinskog dana u godini. S&P 500 indeks je na putu da kraj godine dočekao s minusom od 17 posto. To je prvi dvoznamenkasti gubitak S&P 500 od Velike financijske krize kada je indeks u 2008. pao 38,4 posto. Pitanje je što Wall Street čeka u idućoj godini? Analitičari su oprezni u prognozama, ali većina se slaže da niti 2023. neće biti lagana za burzovne igrače

Većinu toga će diktirati politika Federalnih rezervi (FED). Čini se kako je inflacija u SAD-u došla do svog vrhunca, ali još uvijek se očekuju visoke stope što znači da bi moglo doći do dodatnog dizanja kamatnih stopa. Profesionalni ulagači daju 86 posto šanse da će kamatne stope Feda porasti za još jedan posto do lipnja 2023., pokazuje istraživanje CME Group.

Više kamate su loša vijest za cijene dionica. Time se povećava trošak kapitala, što obeshrabruje tvrtke od zaduživanja i ulaganja u proširenje poslovanja.

Visoka inflacija i rastuće kamatne stope pogodili su gotovo sve gospodarske sektore. S druge strane, globalna nestašica energije povezane s rusko-ukrajinskim ratom pomogla je energetskim kompanijama da ostvare rekordne dobitke. Energetski sektor S&P 500 porastao je za 70,3 posto u 2022. i to je jedini segment tržišta koji je generirao dobitke od početka godine.

Osim toga, dobro se drže i takozvani defanzivni sektori - komunalne usluge, zdrastvena skrb i neciklička potrošačka roba - koji imaju na godišnjoj razini pad manji od šest posto.

Savjetnik za upravljanje imovinom u konzultanskoj kući Centurion Wealth Management, Darren Colananni smatra kako S&P 500 indeks neće niti u 2023. rasti zbog i dalje visokih kamatnih stopa. Štoviše, on predviđa kako će S&P 500 na kraju iduće godine biti na svega 3700 bodova, što je oko sedam posto niže od trenutnih razina. Colananni savjetuje ulagače da se usredotoče na potrošački diskrecijski sektor. Taj sektor čine poduzeća u različitim industrijama koja uključuju automobile i komponente, odjeću, potrošačke usluge i maloprodaju.

'Mislim na tvrtke kao što su Starbucks, McDonald's, Amazon i Disney. Što se tiče industrije, tu ubrajam kompanije kao što su 3M, FedEx i Waste Management', rekao je Colananni za Forbes.

  • +9
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Analitičari financijske tvrtke Wells Fargo ipak vide svjetlo na kraju tunela i to u drugoj polovici iduće godine. Njihovo predviđanje je da će S&P 500 kraj 2023. dočekati na razinama između 4300 do 4500 bodova, što implicira otprilike 10 postotno povećanja u odnosu na trenutnu razine.

Tri velike banke Morgan Stanleya, Goldman Sachsa i JPMorgana također su izašle sa prvim procjenama za iduću godinu. Njihova predviđanja nisu nimalo optimistična te u idućoj godini očekuju daljni pad cijena dionica.

Analitičari Goldman Sachsa misle da je nedavni oporavak dionica privremen te da će ulagači dno vidjeti tek u 2023. godini. Njihove kolege iz Morgan Stanleya i JPMorgana tvrde da slijedi novi krah dionica već u prvom tromjesečju 2023. godine. Kao glavni uzrok tome vide u pogubnom utjecaju stezajuće politike Feda na gospodarski rast i time na dobit američkih kompanija, navodi se u analizi Fima vrijednosnica.

Kako cijene dionica u posljednjih mjesec i pol dana rastu na krilima nadanja da je vrhunac inflacije i jastrebovski nastrojenog Feda upravo prošao, vodeći analitičari s Wall Streeta pretpostavljaju da će se tržišni sudionici u narednim mjesecima ponovno fokusirati na ekonomske podatke i korporativne fundamente.

Najvjerojatnije već u veljači kada najveći broj sastavnica S&P-a krene objavljivati svoje poslovne rezultate. Time rizik od novog pada dionica, do procijenjenih razina od 3.000 do 3.400 bodova u slučaju S&P 500, postoji već u prvom tromjesečju ili tjednima oko ožujka i travnja.

Međutim, u svakom zlu neko dobro. Ovako ubrzano pogoršavanje makroekonomskih uvjeta i pad korporativnih zarada koje bi pak potencijalno trebale dovesti do nove korekcije cijena američkih dionica, mogle bi utjecati da Fed napravi novi zaokret u svojoj politici te krene s monetarnim popuštanjem i rezanjem kamatnih stopa, što obično na početku uvijek da pozitivni potisak dionicama.

Ukoliko se ostvari i ovaj događaj, dionice će započeti sa svojim oporavkom i godinu zaključiti na gotovo nepromijenjenim razinama s obzirom da ove tri banke drže svoje ciljane razine S&P 500 indeksa na kraju 2023. godine u rasponu od 3.900 do 4.000 bodova.

Dakle, iako se prognozira završetak godine bez značajnijeg rasta ili pada, za očekivati je nastavak volatilnosti. Nešto na što su se investitori već trebali naviknuti od početka desetljeća koje bilježi krah dionica zbog COVID-a, veliki oporavak u 2021. godini te nove turbulencije u 2022. godini.

Naravno, ne treba ni zaboraviti da su iste ove Wall Street banke prognozirale vrlo pozitivnu aktualnu godinu, koja se naravno pokazala u potpunosti suprotna, zaključuje se pak u analizi Fima vrijednosnica.