svi odahnuli

Veliki preokret i euforija na američkim burzama: Inflacija je usporila više od svih očekivanja!

11.11.2022 u 07:58

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u dvije i pol godine jer je podatak o slabljenju inflacijskih pritisaka potaknuo nadu u usporavanje tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones porastao je 3,70 posto, na 33.715 bodova, dok je S&P 500 skočio 5,54 posto, na 3.956 bodova, a Nasdaq indeks 7,35 posto, na 11.114 bodova.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se podacima da je u listopadu inflacija pala s rujanskih 8,2 na 7,7 posto, najnižu razinu od siječnja i niže od očekivanja.

To je potaknulo nadu da povećanje kamata daje rezultate i da će u idućem razdoblju američka središnja banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

„Ovo je vrlo značajan podatak. Posljednjih se mjeseci nagađalo da je inflacija dosegnula vrhunac i tržište je bilo frustrirano što podaci to nisu pokazivali. Po prvi put, to se sada vidi u podacima”, kaže King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Nakon što je početkom studenoga Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa.

Jučer prije objave izvješća o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate za blažih 0,50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi dosegnuli 85 posto.

  • +8
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog toga su prinosi na američki obveznice znatno pali, a pao je i tečaj dolara prema najvažnijim valutama. Tako su prinosi na 10-godišnje obveznice skliznuli oko 0,30 postotnih bodova, na 4,32 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američka prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je, pak, više od dva posto, što je njegov najveći dnevni pad još od 2009. godine.

Sve to podržalo je tržište dionica. „Podaci o padu inflacije podržali su nadu da se ciklus povećanja kamata bliži kraju. Zbog toga su snažno porasle cijene dionica u onim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamata”, kaže Tim Courtney, analitičar u tvrtki Exencial Wealth.

Tako je jučer među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor. Cijene dionica Tesle, Applea, Microsofta, Mete, Amazona i Nvidie skočile su između 7 i 14 posto.

Nakon izvješća o inflaciji, sva ostala zbivanja, uključujući rezultate izbora za američki Kongres, bila su u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 7.375 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,51 posto, na 14.146 bodova, a pariški CAC 1,96 posto, na 6.556 bodova.