SPAS U SEZONI

Vukovarci se zapošljavaju na moru

13.05.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Dok su se oporbene šale oko broja nezaposlenih iz veljače kao novog telefonskog broja premijerke Vlade pomalo zaboravile, a Severina skinula svoj broš na kojem je pisalo 317.625, iz Vukovara stižu pohvalne vijesti o smanjenju broja nezaposlenih

Baš kao što su izvjesno olakšanje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje donijeli sezonski poslovi u turizmu, tako je i s vukovarskog područja, koje uz Osijek i Vinkovce daje najviše radnika u sezoni, za poslom u hotelima i ugostiteljskim objektima na Jadranu krenulo dosta ljudi.

Samo se u travnju broj nezaposlenih na području prijeratne vukovarske općine smanjio za 5,4 posto u odnosu na ožujak, odnosno za 326 osoba, a poznato je koliko tom kraju, teško stradalom u ratu, znači svako radno mjesto. Konkretno, u samom gradu Vukovaru još uvijek je bez posla 3.029 građana, dok se u obližnjim Vinkovcima brojka nezaposlenih zaustavila na 3.002 radno sposobne osobe.

Zanimljiv je podatak da su neki Vukovarci pošli odmah poslije Uskrsa na sezonski posao, što je dokaz da ih poslodavci već čekaju s radnim mjestima na kojima su bili i prethodnih godina. Bolji poznavatelji prilika na tržištu rada to tumače kao očito zadovoljstvo radnom snagom iz Slavonije, odnosno Slavoncima kao vrijednim, odgovornim i pouzdanim radnicima. Onima koji već rade uskoro će se priključiti oni koji odlaze na more u svibnju i lipnju. To bi, što se tiče sezonskog zapošljavanja, za ovu godinu uglavnom bilo sve.

Dodatnom snižavanju stope nezaposlenosti u proljetnim će mjesecima pridonijeti i angažiranje na poslovima komunalnog uređenja vukovarsko-srijemskih gradova i sela, ali i pomoći u kući starijim osobama. Upravo u tom smislu treba spomenuti srijemsku općinu Lovas u čija je dva sela prosto nemoguće pronaći nezaposlenu osobu. Od blizu 1.500 žitelja u Lovasu i Opatovcu još samo 71 radno sposoban stanovnik nema posao. Brojni su angažirani na sezonskim poslovima uređivanja sela, popriličan broj žena radi u tekstilnoj proizvodnji, dok su muškarci uglavnom zaposleni u poljoprivredi.