guverner hnb-a

Vujčić: Realna je mogućnost da završimo u recesiji

25.09.2022 u 11:45

Bionic
Reading

Među ostalim gostima koji su ovog vikenda pohodili Weekend Media Festival u Rovinju bio je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, a njegove prognoze nisu optimistične

'Realna je mogućnost da završimo u recesiji u prva dva kvartala naredne godine, zbog ovisnosti o plinu i energentima prema vanjskim izvorima koje Europa ima. Moguće je da ta recesija bude plitka i kratka, dakle ništa alarmantno, ali ključ problema neće biti cijena energenata nego njihova dostupnost. Ako dođe do nedostatka energenata, a vlade velikih zemalja odluče primijeniti ograničenja potrošnje za svoje industrije, tada je recesija neminovna i u Europi, a i u Hrvatskoj, bar nakratko, ocijenio je Vujčić, javlja Novi list.

Objasnio je da je nemoguće procijeniti efekte odluke da jedna Njemačka ograniči, primjerice, potrošnju energenata za samo 20 posto za svoje kemijske ili druge industrije, koje onda daju inpute cijelom nizu drugih djelatnosti u Europi i u svijetu. Tada će lanci opskrbe na duže staze biti pogođeni, i recesija će biti neminovna, kazao je.

Slično je i s inflacijom. Iako Vujčić procjenjuje zajedno sa HNB-om da bi očekivana stopa inflacije u Hrvatskoj u idućoj godini mogla biti na stopi od relativno podnošljivih 4,6 posto, to naprosto neće biti moguće ako Njemačka, Francuska i drugi veliki sustavi ostanu bez ruskog plina i ograniče potrošnju u svojim industrijama. Dakle, inflaciju za 2023. je nemoguće prognozirati jer je sve neizvjesno, i u magli, naveo je guverner HNB-a.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia