guverner hnb-a

Vujčić najavio: HNB smanjuje prognozu inflacije, plaće će rasti manje

14.02.2024 u 14:24

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je u srijedu da će HNB-ova prognoza ovogodišnje stope inflacije u Hrvatskoj biti smanjena s četiri na 3,5 posto te istaknuo da će realno povećanje plaća u ovoj godini biti manje od lanjskog

'Smanjit ćemo prognozu inflacije u 2024. godini s četiri na otprilike 3,5 posto zbog toga što se u ovom trenutku inflacija smanjuje brže nego što je to u našim prognozama', izjavio je Vujčić u stanci konferencije središnjih banaka Mediterana, koja se održava u Podstrani kod Splita.

Osvrćući se na najave o ovogodišnjem povećanju plaća, Vujčić je kazao da to treba tumačiti s oprezom.

'Ono što smo vidjeli u proračunu za 2024. godinu, što se tiče povećanja plaća, treba tumačiti s oprezom. Ustvari ćemo imati prijenos povećanja plaća koji se dogodio 2023. godine, gdje se velik dio tog povećanja već realizirao pa ćemo imati niži rast plaća nego prošle godine. Rast plaća u ovoj godini bit će pozitivan, ali realno niži nego u 2023. godini', rekao je Vujčić.

Pri tomu je dodao da je rast plaća u 2023. godini bio 5,7 posto, a u ovoj godini taj će rast biti oko 3,6 posto i to, kako je kazao, ne bi trebalo utjecati na stopu rasta inflacije.

Vučić je također najavio da će se prognoza BDP-a u Hrvatskoj u ovoj godini povećati s prvobitnih tri posto.

'U idućoj prognozi povećat ćemo prognozu stope rasta BDP-a, ali osnovni rizik za ostvarenje te projekcije je inozemna potražnja. Njemačka je jedan od dva naša najveća trgovinska partnera i svako smanjenje ekonomskih aktivnosti u Njemačkoj utječe i na Hrvatsku, ali ne utječe bitno na stopu rasta BDP-a', rekao je Vujčić.

  • +15
Guverner Boris Vujčić na konferenciji guvernera središnjih banaka u Podstrani Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Što se tiče kreditne aktivnosti u Hrvatskoj, ona je po Vujčićevim riječima još živa i potražnja kredita 'nije značajno manja' nego prije, a više se smanjila u sektoru poduzeća nego u kućanskom sektoru.

Prema njegovim riječima, kamatne stope u Hrvatskoj su niže nego u eurozoni.

Naglasio je da je trenutačno iznos oročenih depozita u bankama u Hrvatskoj oko šest milijardi eura, a ranije je bio oko 26 ili 27 milijardi eura.

Vujčić je rekao da se na osmoj konferenciji središnjih banka Mediterana razmjenjuju iskustva u bankarskim poslovima.

"Raspravljamo o uključenosti žena na tržište rada, pogotovo u afričkim zemljama, te o posljedicama klimatskih promjena na financijske sustave i na ono što rade središnje banke', rekao je Vujčić.