konačna odluka

Vrhovni sud: Banke su povrijedile prava korisnika kredita u švicarcima! Frankeri likuju: Možete ih na miru i bez nervoze tužiti

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 17:10
  • Objavljeno 17.09.2019 u 13:02
Goran Aleksić, Patricija Durić, Sandra Žiga i Elvis Sudar u travnju 2019.

Goran Aleksić, Patricija Durić, Sandra Žiga i Elvis Sudar u travnju 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud presudio je da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita sklapanjem ugovora o kreditu, koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijana drugostupanjska presuda rješenjem je djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja, navodi se u objavi Vrhovnog suda.

Presudu suda prokomentirao je saborski zastupnik Snage i aktivist Franka Goran Aleksić. On tvrdi kako ona znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali kredite u švicarskom franku (CHF) mogu na sudovima tražiti svoj novac.

  • +6
  • +3

Konferencija za medije udruge Franak ispred Vrhovnog suda

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

'Svanuo je i taj radostan dan - Vrhovni sud RH u osmoj godini suđenja razriješio je slučaj Franak. Svih osam banaka krivo je za svoje nezakonito i nepošteno postupanje. To znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali kredite u CHF-u mogu mirno i bez nervoze na sudovima tražiti svoj novac. Ne treba žuriti, vremena ima sve do 2023. godine. U međuvremenu će Vrhovni sud RH morati donijeti još nekoliko važnih odluka, a prije svega odluku o tome je li ugovor s valutnom klauzulom u CHF-u ništetan, a u tome slučaju restitucija za potrošače je čak i do 100 posto veća nego restitucija kamata i razlike tečaja. Pokrenut ćemo novi val tužbi i očekujem da do kraja 2022. tužbi bude ukupno preko 100.000. Ja ću pokušati izgurati zakonsko rješenje za izvansudsku restituciju.

BEZ KOMENTARA

Marić još nije stigao pročitati odluku

Ministar financija Zdravko Marić nije htio u utorak komentirati odluku Vrhovnog suda u slučaju Franak.

'Nisam stigao pročitati odluku, nego samo vidio naslov pa ju ne mogu komentirati', rekao je Marić u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

Na upit je li nakon serije odluka na nižim razinama u korist potrošača i broja podnesenih tužbi sada trenutak da se razmisli o nekom zakonskom rješenju, Marić je rekao kako se 'ne bi zaletavao s nekom prevelikom ili jakom izjavom'.

Znate što je učinila predzadnja Vlada, koja je zakonskim rješenjem pokušala nešto učiniti, a evidentno ima reperkusija toga, tako da dalje od toga ne idem, kazao je Marić.

Upitan što bi presuda mogla značiti za banke Marić je rekao da mu je teško predvidjeti ičije poteze.

'Svatko će raditi ono što misli da treba raditi, a što se tiče efekata na državu, znate i sami od početka što je, kako je i na koji način situacija vis-a-vis države', kazao je.

Neke su banke tužile državu, postoje neki arbitražni postupci i sporovi, koji su u nekakvom svom procesu, zaključio je Marić.

Osim toga, prijavit ću kazneno svih osam banaka jer su svojim identičnim postupanjem dovele na rub siromaštva na desetke tisuća hrvatskih obitelji, ali su time utjecale i na manji BDP unazad 10 godina za poneki postotak. Oštetile su i građane i državu. Sada nam slijedi afirmacija ništetnosti ugovora u CHF-u, a nadam se i da će Vrhovni sud RH promijeniti svoj zastarjeli stav o zastarama potraživanja koji je u suprotnosti s pravom EU-a. Prema pravu EU-a, ukoliko se utvrdi nepoštenost ugovornih odredaba, ne smije biti zastare potraživanja. Očekujem u konačnici da će banke u sljedećim godinama platiti ukupno 15 milijardi kuna oštećenim potrošačima', poručio je Aleksić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!