vrgoračko vinogorje

Vrgorski agronom i vinogradar Franić: Jedini način opstanka na tržištu je proizvodnja vina nadprosječne kvalitete

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 13.07.2020 11:10
  • Objavljeno 13.07.2020 u 11:03
Goran Franić

Goran Franić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Goran Franić iz vrgorskog vinogorja već se 20-ak godina bavi vinarstvom i davno je shvatio da je jedini način opstanka na tržištu proizvodnja vina nadprosječne kvalitete. Njegova vina otkupljuju restorani i vinoteke, u selu Vina ima svoju butik vinariju, a kao dodatan sadržaj osmislio je izletište u vinograd iz kojeg dobiva vrijednu sirovinu za svoja vrhunska vina.

No, uvijek promišlja kako unaprijediti svoju ponudu, pa se ove godine prijavio za novu jedinstvenu oznaku kvalitete Vrgorac Quality koja će, uvjeren je, pomoći proizvođačima, ali i prepoznatljivosti Vrgorca kao poljoprivredne i gastronomske lokacije.

„Zadovoljan sam jer sam kao proizvođač prvog vrhunskog vina iz vrgorskog vinogorja od sorte Trnak razbio mit da se u Vrgorcu ne može proizvesti vrhunsko vino, te da su Vrgorčani dobri vinogradari, a ne i vinari. To je bilo 2013. godine i do danas svake godine proizvodim vrhunsko vino pod imenom "Stallion Krystal" od te sorte. Smatram ga pravim pastuhom u vinogradu (dobar oprašivač), ali i u čaši. Primjer je berba 2017. godine iz koje sam napravio vrhunsko vino s 15,5 posto alkohola, naravno iz prirodnih šećera“, opisuje Franić svoju strast. Upravo će boce tog njegovog vrhunskog Trnka, uz ostale obavezne podatke o vinu, nositi oznaku kvalitete Vrgorac Quality.

Zasad je on prvi vinar koji se prijavio za tu oznaku koja se počela dodjeljivati od ovog proljeća i dosad je nosi samo nekoliko proizvođača poznatih Vrgoračkih jagoda. Intencija Grada Vrgorca bila je označiti kvalitetne poljoprivredno-prehrambene proizvode sa svog područja kako bi se jasno razlikovali od konkurencije.

Na području grada djeluje oko 450 obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava koji uz jagode i vino, proizvode i tone breskvi i nektarina, šljiva, kruški, jabuka, krumpira, bijelog luka, meda te čak 85 posto stolnog grožđa koje se proizvede u Hrvatskoj. Iako su ove godine korona, ali i mraz koji je uništio dosta uroda voćarima, usporili cijeli proces dodijele oznake, plan Grada je potpisati ugovore sa što više tih proizvođača i stvoriti prepoznatljivi brend na tržištu koji će kupcima jamčiti da su kupili vrgorski proizvod - zdrav, ukusan, kvalitetan i isključivo iz vrgorskih polja i brda.

Vinar Franić vjeruje da će ta oznaka pomoći i proizvođačima da se njihovi proizvodi razlikuju od drugih na tržištu te im osigurati vjerne kupce koji žele znati što kupuju.

On ima 2,2 ha vinograda na kojima uzgaja isključivo autohtone sorte, i to Trnak od crnih, a od bijelih Rukatac i Zlataricu Vrgorsku, te godišnje proizvede 8.000 litara vrhunskog vina. U vinograd odlazi svaki dan nakon svog „pravog“ posla, pomaže mu i obitelj, a u pojedinim fazama proizvodnje uzima i sezonske radnike kako bi se sve odradilo u roku.

„Moji predci su se bavili vinogradarstvom dugi niz godina, pa su mi tako u nasljedstvo ostavili ljubav prema toj plemenitoj biljci. Od svoje rane mladosti radio sam u vinogradu i tada upoznao svu potrebnu agrotehniku koja se traži u uzgoju vinove loze“, prisjeća se agronom Franić te zaključuje da kao enolog pazi da se na okusu njegovo zrelo vino dopadne širem krugu potrošača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!