Volvo Cars

Volvo Cars u drugom kvartalu zabilježio rekordnu poslovnu dobit

27.07.2018 u 12:17

Bionic
Reading

Kompanija Volvo Cars je u drugom kvartalu 2018. godine zabilježila do sada najvišu poslovnu dobit u iznosu od 4.2 milijarde švedskih kruna. Radi se o porastu od 28.6% u odnosu na isti period prošle godine, a poseban porast zabilježen je u globalnoj prodaji

Kompanija Volvo Cars je u drugom kvartalu 2018. godine zabilježila do sada najvišu poslovnu dobit u iznosu od 4.2 milijarde švedskih kruna. Radi se o porastu od 28.6% u odnosu na isti period prošle godine, a poseban porast zabilježen je u globalnoj prodaji.

U drugom kvartalu došlo je do povećanja prihoda za 26.9% na 66 milijardi švedskih kruna, dok je prodaja porasla za 14.6% na brojku od 170,232 prodanih automobila. Marža poslovne dobiti za ovaj period iznosi 6.4% što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 6.3% za isto razdoblje.

Volvo Cars je u prvih šest mjeseci 2018. godine zabilježio poslovnu dobit od 7.8 milijardi švedskih kruna što je porast od 15.7% u odnosu na isti period prošle godine. Isto tako radi se o najvećoj ikad zabilježenoj dobiti za šestomjesečno razdoblje.

U prvoj polovici 2018. godine došlo je do povećanja prihoda od 23.6% na 122.9 milijardi švedskih kruna. Ovaj rezultat dodatno je potpomognut najboljom zabilježenom prodajom ikad za prvih šest mjeseci. Tako je prodano 317,639 automobila što je porast od 14.4% u odnosu na isti period 2017. godine. Marža poslovne dobiti za ovaj period iznosi 6.4%.

“Ovi rezultati potvrđuju da je kompanija Volvo Cars spremna za novo razdoblje održivog globalnog razvoja.“ izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije. “Očekujem da ćemo u 2018. godini zabilježiti još rekordnih prodaja jer nam je cilj predstaviti se kao raznovrstan globalni pružatelj usluga pod krilatom Freedom to Move.“

Nakon što je Zhejiang Geely Holdings kupio kompaniju 2010. godine, došlo je do potpune transformacije operacija. Kompanija je tako proširila svoju globalnu proizvodnju i u potpunosti obnovila ponudu svojih modela u posljednjih nekoliko godina. U prvoj polovici 2018. godine Volvo je lansirao novi V60 vrhunski karavan i S60 model vrhunske limuzine. Istovremeno kompanija je otvorila i novi proizvodni pogon u Južnoj Karolini što je ujedno i prvi Volvo pogon u SAD-u.

Volvo Cars je nedavno objavio i svoju buduću ambiciju i naglasio kako želi postati više od samog proizvođača automobila te prerasti u pružatelja usluga mobilnosti.

Volvo Cars se želi pozicionirati kao jedan od vodećih igrača u globalnom automobilskom poslovanju. Dugoročna ambicija kompanije je ostvariti pola godišnje prodaje na električnim vozilima, a polovicu proizvedenih vozila ponuditi klijentima putem svoje pretplatničke usluge.

Kompanija od ovih inicijativa očekuje preobrazbu svoje povezanosti sa klijentima i želi ostvariti brojku od 5 milijuna direktnih potrošača do sredine idućeg desetljeća i tako stvoriti nove izvore stalnih prihoda. Na ovaj način će kompanija imati i puno veći potencijal za razvoj povezanih i ostalih usluga za klijente.

Puno financijsko izvješće dostupno je za preuzimanje na https://investors.volvocars.com/

Ove informacije Volvo Car AB (publ) je dužan objaviti kako bi ispoštovao Uredbu EU o zlouporabi tržišta. Informacije su dostavljene za objavu kroz gore navedenu agenciju u 6:00 CET 19. srpnja 2018. godine.