LOV NA POVRAT POREZA

Vodič za ispunjavanje porezne prijave

01.02.2011 u 07:04

Bionic
Reading

Upoznajte se s novostima u oporezivanju dohotka, provjerite morate li podnijeti prijavu, saznajte isplati li vam se dobrovoljno podnijeti prijavu, skinite obrazac prijave s automatskim izračunom poreza i prireza i krenite na vrijeme u lov na povrat poreza

Zbog zakonskih promjena kojima su ukinute najvažnije porezne olakšice, lovce na povrat poreza ove godine očekuje slabija sezona. U prijavama za 2010. godinu poreznici će priznavati samo olakšice ostvarene do sredine godine, i to u iznosu do šest tisuća kuna - upola manje nego prijašnjih godina. Uz ukidanje poreznih olakšica, izmjene Zakona o porezu na dohodak donijele su i nove porezne stope koje su izazvale dosta polemika, ali su u konačnici ipak išle na ruku građanima s nižim prihodima.

Iznos osnovnog osobnog odbitka ostao je nepromijenjen, a nisu se mijenjali ni ostali bitni elementi porezne prijave. Prijava se podnosi na istom obrascu (obrazac DOH) kao i za 2009. godinu, jedino je zbog promjena poreznih stopa izmijenjen prilog UPO u kojem se utvrđuje porez i prirez i pravo na povrat. Krajnji rok za podnošenje prijave je ponedjeljak, 28. veljače.

Nove porezne stope

Pomoć u ispunjavanju prijave

Detaljne upute za ispunjavanje porezne prijave možete naći na portalu www.poslovnisavjetnik.com, gdje možete skinuti i obrazac prijave s automatskim izračunom poreza i prireza. Informacije o ispunjavanju porezne prijave možete dobiti i na besplatnom telefonu Porezne uprave 0800 66 99 33.

Za obračun godišnjeg poreza na dohodak primjenjivat će se porezne stope koje odgovaraju prosjeku onih iz 2009. i novih poreznih stopa koje su na snazi od 1. srpnja 2010. Tako će se porezna osnovica do visine dvostrukog iznosa osobnog odbitka (43.200 kuna) oporezivati po stopi od 13,5 posto, iznos od 43.200 do 108.000 kuna po stopi od 25 posto, od 108.000 do 129.600 kuna po stopi od 30 posto, od 129.600 do 302.400 po stopi od 37,5 posto, a najviša stopa od 42,5 posto razrezivat će se za prihode iznad 302.400 kuna.

Osnovni godišnji odbitak (neoporezivi dio prihoda) ostao je na razini od 1.800 kuna mjesečno, odnosno za umirovljenike do 3.200 kuna. Faktori za povećanje osobnog odbitka predviđeni za djecu i uzdržavane članove obitelji također se nisu mijenjali. Tako se osobni odbitak uvećava za 50 posto (0,5) za prvo dijete, 70 posto (0,7) za drugo, 100 posto (1,0) za treće itd. Uvećani porezni dobitak i dalje imaju i porezni obveznici koji žive na područjima od posebne državne skrbi.

Maksimalne olakšice prepolovljene

Promjenom Zakona o porezu na dohodak ukinute su porezne olakšice za uplaćene premije zdravstvenog, mirovinskog i životnog osiguranja te za zdravstvene troškove i troškove stanovanja. Međutim, kako je Zakon stupio na snagu 1. srpnja 2010, porezni obveznici će moći smanjiti poreznu osnovicu za navedene olakšice, ali u ukupnom iznosu do 6.000 kuna i to za plaćanja izvršena do 30. lipnja prošle godine. Kao dokaz za priznavanje olakšica trebaju se priložiti vjerodostojne isprave (računi, potvrde i sl.).

Tko mora podnijeti prijavu?

Poreznu prijavu obvezne su podnijeti svi koji su u prošloj godini primali plaću od više poslodavaca istodobno, ostvarivali dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodne profesije i poljoprivrednici) ili pak ostvarivali dohotke izravno iz inozemstva.

Poreznu prijavu moraju podnijeti i oni kojima poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik na isplaćene dohotke nije tijekom godine uplatio predujam poreza na propisani način. Obveznicima poreza na dohodak koji su obvezni podnijeti poreznu prijavu, a istu ne podnesu, porez na dohodak utvrdit će Porezna uprava na temelju procjene.

Kome se isplati dobrovoljno podnijeti prijavu?

Ostali porezni obveznici ne moraju podnijeti poreznu prijavu, ali mogu, ako procijene da će koristeći porezne olakšice ostvariti povrat poreza. 'Dobrovoljci' trebaju biti oprezni jer u prijavu moraju ukalkulirati sve dohotke koji su ostvarili, što može dovesti do značajnih promjena u poreznoj osnovici i stopama po kojima se obračunava porezna obveza.

Zato je dobro prije konačne odluke posavjetovati se sa stručnjakom i napraviti simulaciju, kako umjesto očekivanog povrata ne bi zaradili nadoplatu poreza. Ako pogrešno procijenite, ostaje vam nada da će vam porezni referent prije donošenja rješenja signalizirati da povuku prijavu.

Izračun porezne obveze

Utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak i prireza načelno podliježe ukupan dohodak (od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, kapitala, osiguranja i drugog dohotka), ostvaren u tuzemstvu i inozemstvu u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2010. godine.

Dohodak za svaku kategoriju utvrđuje se na temelju odgovarajućih dokumenata (kartica PK-1, PK-2, potvrda o isplaćenom dohotku...) koje je potrebno priložiti uz poreznu prijavu. Zbroj svih ostvarenih oporezivih dohodaka predstavlja ukupan dohodak. Od ukupnog se dohotka odbijaju porezne olakšice i odbici, a konačan je rezultat porezna osnovica na koju se primjenjuju gore navedene porezne stope.

Od obračunate ukupne svote poreza na dohodak i prireza odbijaju se predujmovi poreza i prireza koji su plaćeni u tijeku 2010. godine, te se utvrđuje razlika poreza i prireza. Ako je razlika pozitivna, porezni obveznik mora platiti navedenu svotu, a ako je negativna, ostvario je pravo na povrat preplaćenog poreza i prireza.

Povrat preplaćenog poreza

Končano rješenje Porezne uprave temelji se na obračunu koji izrađuje porezni referent na temelju podataka o uplaćenim porezima i prirezima s kojima raspolaže porezna uprava te dostavljenih dokumenata u poreznoj prijavi. Ako izračun pokaže višak plaćenog predujma poreza u odnosu na utvrđenu godišnju obvezu, porezna uprava utvrđenu razliku uplaćuje na tekući račun poreznog obveznika.

Iznimno, poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti i poreznim obveznicima koji dohodak utvrđuju na način propisan za samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga, više plaćeni porez vraća se na njihov zahtjev ili im se uračunava u predujam za iduće razdoblje, do iskorištenja preplaćenog iznosa. Porezna uprava neće izvršiti povrat preplaćenog poreza ako je utvrdila da niste platili sve svoje obveze prema državi.