SPORNI PESTICIDI

Voćari u drami: Tolušićeva packa srušila nam prodaju od 15 do 20 posto

12.12.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Povlačenje domaćih jabuka prošlog tjedna s tržišta zbog povećane količine pesticida dovelo je do pada prodaje jabuka za 15 do 20 posto, rečeno je u ponedjeljak na novinskoj konferenciji Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) te upozoreno na to da Ministarstvo poljoprivrede nije na vrijeme iskomuniciralo novi propis Europske komisije vezan uz dopuštene količine pesticida

"Domaće jabuke zdrave su i prirodne, a domaći proizvođači poštuju sve standarde proizvodnje i zaštite, dok nam prošlotjedno povlačenje jabuka s tržišta zbog navodno nedopuštene razine pesticida, a nakon nadzora inspekcije u Splitu, nanosi velike štete, posebice proizvođačima iz Slavonije, koji su zapravo jedini čije jabuke ove godine nije pogodio mraz", istaknuo je glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković.

Ministarstvo poljoprivrede 8. prosinca izvijestilo je da se s tržišta povlače jabuke (crveni i zeleni delišes) različitih proizvođača iz Hrvatske (Fragraria iz Zagreba i Moslavina voće) zbog nalaza inspekcije u jednom dućanu Bille u Splitu i pronađenoj "povećanoj količini pesticida klorpirifos u dozi od 0,049+/-0,012 mg/kg" na jabukama.

Ivković je izrazio čuđenje što još nije poznato čije su ni otkuda te jabuke povučene s tržišta.

Ivković: Nije kvaliteta loša... 

Naglasio je i da su proizvođači jabuka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ove godine zbog mraza pretrpjeli velike štete, koje se procjenjuju na blizu milijardu kuna. Kako je kazao, domaćih jabuka stoga ove godine najviše potječe iz Slavonije, a za njih iz HVZ-a kažu da su zdravstveno ispravne, pa ih i zabrinjava to što su iz tvrtke Fragraria, koja je navedena uz povučene jabuke, samo šturo kazali da su jabuke iz Slavonije.

"Voljeli bismo točno znati otkuda su i čije te jabuke, pa makar bile i iz naših redova, kao što bismo voljeli znati i zašto Ministarstvo poljoprivrede nije na vrijeme iskomuniciralo novi propis EK-a o dopuštenoj količini pesticida na jabukama, koji je objavljen 10. kolovoza ove godine i kojim se ta količina smanjuje s 0,5 mg/kg na 0,001 mg/kg", kazao je Ivković.

U telefonskom razgovoru za Hinu, iz Fragrarije su u ponedjeljak poručili da se radi o domaćim jabukama koje su proizvedene i na tržište stavljene po svim važećim standardima i propisima i Hrvatske i EU-a te da im se čini da je u svemu došlo do nesporazuma, jer nova uredba EK-a ima rok za prilagodbu te da je u svemu Ministarstvo poljoprivrede trebalo više to i bolje iskomunicirati i iskoordinirati.

Ministarstvo uzvraća na optužbe

Jabuke povučene prošloga tjedna s domaćeg tržišta bile su tretirane nedopuštenim sredstvom koje nije registirano za uporabu na jabuci nego samo na uljanoj repici, a nalaz sanitarne inspekcije pokazao je i da osobe koje su tim sredstvom tretirale jabuke nisu prošle izobrazbu o sigurnom rukovanju, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. Iznose i podatak da je riječ o proizvođaču Lori Fructus iz Vukovara. Vezano za navode HVZ-a da proizvođači nisu znali niti ih je Ministarstvo obavijestilo o novoj uredbi EK-a o smanjenju dopuštene razine pesticida, poručuju da "bez obzira na to što Ministarstvo nema obvezu objavljivati izmjene zakonodavstva, ministar Tomislav Tolušić smatra da je proizvođače na koje se odnose regulative EK-a trebalo na vrijeme upozoriti, iako je njihova obveza da prate i primjenjuju propise koji se odnose na njihovu djelatnost". Objašnjavaju i da je ta uredba EK-a (2016/60) donesena 19. siječnja ove godine te da je na snagu stupila 20. dana od objave, a da je proizvođačima ostavljen rok od sedam mjeseci, do 10. kolovoza ove godine, kao prijelazno razdoblje za prilagodbu. "Uredbe EK-a se izravno primjenjuju u RH kao članici EU-a, pa se, dakle, ne moraju uvesti u nacionalno zakonodavstvo, što znači da Ministarstvo poljoprivrede nema obvezu posebno objavljivati te uredbe. Link na EURLEX nalazi se i na fitosanitarnom informacijskom portalu (fisportal) pod rubrikom Održiva uporaba pesticida", navode iz Ministarstva.

"Za tu uredbu EK-a nismo doznali od Ministarstva, niti smo vidjeli bilo gdje da ju je objavilo s tim datumom, pa ni kasnije, što možemo dijelom povezati s ljetnim pripremama bivšeg ministra i ostalih za parlamentarne izbore. Što god bilo, greška je Ministarstva što to nije objavilo", poručio je Ivković pozivajući Ministarstvo da što prije uvede obvezu da svaki proizvođač hrane, bilo voća, mesa ili bilo čega drugog, mora godišnje provjeravati kvalitetu i ispravnost hrane koju proizvede.

Tome je dodao da "ako može on za to platiti godišnje oko pet tisuća kuna, zašto ne mogu i drugi", uz napomenu da moguće da ima voćara koji zbog neimaštine možda to ne rade često koliko bi trebalo, ali da to ne znači da su hrvatske jabuke i drugo voće loše kvalitete.


Ivković, Željko Ledinski i Jurica Pavelić iz HVZ-a na konferenciji za novinare u ponedjeljak su iznijeli i podatke da se u Hrvatskoj jabuke prskaju 14 do 16 puta godišnje, dok je to, primjerice, u Italiji i do 30 puta, kao i da godišnje po hektaru jabuka troše od 12 do 16 tisuća kuna za zaštitna sredstva (pesticidi, fungicidi i drugo) te da su ta sredstva u Hrvatskoj skuplja čak 60 do 70 posto nego u Europi.

Poljske jabuke jedemo do ljeta

"Od jabuka zarade u Hrvatskoj nema već pet godina. Prodajemo je ispod cijene, po oko 1,70 do oko 2,30 kuna po kilogramu, odnosno po prosječnih otprilike 1,25 kuna, kada se radi o ugovornoj cijeni", kazali su voćari, iznoseći i podatak da je ove godine u Hrvatskoj proizvedeno vrlo malo jabuka, tek oko 30 tisuća tona, čemu je pridonio mraz.

"Najviše smo jabuka dosad proizveli 2014., oko 120 tisuća tona, no ni to nije ni blizu dovoljno za hrvatske godišnje potrebe koje se procjenjuju na oko 300 tisuća tona. Jabuke stoga naveliko uvozimo, i to najviše iz Poljske, ponajviše u razdoblju od kolovoza do listopada, što znači i da se poljske jabuke u Hrvatskoj jedu cijele zime i proljeća, sve do ljeta", kazao je Ivković, ocjenjujući da su najveći problem hrvatskog voćarstva otkupljivači kojih, kako je dodao, u Europi uopće nema, a u Hrvatskoj su prvi u trgovačkim centrima i pri uvozu.