ZELENI I CRVENI DELIŠES

Jabuke iz Bille povučene s tržišta zbog pesticida

08.12.2016 u 18:30

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se s tržišta povlače jabuke zelene delišes Clever zagrebačkog proizvođača Fragaria d.o.o. kojeg na tržište stavlja Billa te jabuke crveni delišes, proizvođača iz Dugog sela "Moslavina voće d.o.o.", kojeg na tržište stavlja splitska trgovina Victa, jer su kod tih proizvoda utvrđene povećane količine pesticida klorpirifosa

Jabuka zelena delišes hrvatskog podrijetla pakirana je u vrećice po dva kilograma.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,049 +/- 0,012 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske agencije za hranu (HAH).

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga u maloprodajnom objektu Billa d.o.o., Spinčićeva 2j, Split.

U skladu sa Zakonom o provedbi Uredbe o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla utvrđena količina klorpirifosa u/na jabuci prelazi postavljenu vrijednost od 0,01 mg/kg.

Na temelju provedene procjene rizika zaključuje se da ostaci klorpirifosa predstavljaju akutni rizik za zdravlje ljudi konzumacijom plodova jabuke.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače i o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, proizvodnja 2016., podrijetlom iz Hrvatske, kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida. Proizvodi ih "Moslavina voće d.o.o. iz Dugog sela, a distribuira Dragica obrt za trgovinu, Kamen, 4. gardijske brigade 47, Split.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,056 ± 0,014 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga u maloprodajnom objektu Victa d.o.o., Spinčićeva 2b, Split.

U skladu sa Zakonom o provedbi Uredbe o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla utvrđena količina klorpirifosa u/na jabuci (0,056 ± 0,014) prelazi postavljenu vrijednost od 0,01 mg/kg.

Na temelju provedene procjene rizika zaključuje se da ostaci klorpirifosa predstavljaju akutni rizik za zdravlje ljudi konzumacijom plodova jabuke.