VEĆINA U UPRAVI

Vlasnik Dukata kontrolira talijanski Parmalat

29.06.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Francuski proizvođač sireva Lactalis preuzeo je kontrolu nad talijanskim Parmalatom na skupštini dioničara u utorak u sklopu nastojanja da stvori najveću mljekarsku tvrtku u svijetu.

Lactalis trenutno ima samo 29 posto udjela u Parmalatu ali to je bilo dovoljno da na sastanku u Parmi osigura devet od ukupno 11 mjesta u upravnom odboru tvrtke.

Za novog predsjednika odbora izabran je Franco Tato, bivši izvršni direktor talijanskog energetskog diva Enela.

Preuzimanje označava kraj višemjesečne pat-pozicije koju je karakteriziralo talijansko protivljenje inozemnom preuzimanju.

Lactalis je u ožujku objavio da posjeduje 11 posto udjela u Parmalatu i nastavio je kupovati dionice, podigavši buru u talijanskoj javnosti, koja se digla na noge nakon što je francuska grupa LVMH preuzela uglednu talijansku draguljarsku kuću Bulgari.

Talijanska vlada uzvratila je udarac, odobrivši Parmalatu odgodu skupštine dioničara, koja je prvotno zakazana za travanj, kako bi skupina talijanskih tvrtki mogla podastrti protuponudu.

Lactalis je zauzvrat 26. travnja neočekivano objavio ponudu za preuzimanje, na dan posjete francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Rimu.

Parmalat je odbio Lactalisovu ponudu od 2,60 eura po dionici, kojom je njegova vrijednost određena na 4,5 milijardi eura. Ta je ponuda bila niža od 2,80 eura po dionici koliko je Lactalis platio ove godine prilikom povećavaja udjela.

Francuska tvrtka odbila je zahtjev za povećanjem vrijednosti ponude.

Lactalis i Parmalat, kojeg je 60-ih godina prošlog stoljeća utemeljio Calisto Tanzi, trenutno u zatvoru zbog malverzacija, zajedno će ostvarivati godišnji prihod od oko 14 milijardi eura.

Parmalat zapošljava 14 tisuća radnika.