UOČI PRODAJE TDR-A

Vlahović želi nabildati dionicu Adrisa za što plaća 300 milijuna kuna

25.02.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Rovinjska grupa Adris u utorak prijepodne putem Zagrebačke burze priopćila je vijest kojom najavljuje pomalo neuobičajenu poslovnu transakciju. Adris je, naime, ovlastio investicijsku kuću Intercapital da u njegovo ime kupi 481 tisuću redovnih te 340 tisuća povlaštenih dionica kompanije. Maksimalan iznos koji Adris namjerava potrošiti za otkup vlastitih dionica iznosi više od 300 milijuna kuna

Za ovaj poslovni potez tportal iz Adrisa nije dobio objašnjenje. Nije neuobičajeno da kompanija kupuje vlastite dionice čime pokušava dići njihovu vrijednost. No ono što u ovom slučaju bode oči jest činjenica da su adrisovci dosad rijetko pribjegavali otkupu vlastitih dionica, a sada jednim potezom kupuju čak 820 tisuća dionica što je pet posto temeljnog kapitala kompanije.

Prema obavijesti danoj Zagrebačkoj burzi potencijalni prodavatelji dionica Adrisa mogu se javiti Intercapitalu u petak od 11 do 14 sati i dati svoju ponudu: raspon cijena za redovne dionice iznosi 388,6 kuna do 349,7 kuna dok se za povlaštene kreće od 358,3 do 322,5 kuna. To je inače manje u odnosu na cijenu po kojoj se Adrisovim dionicama trenutačno trguje na Zagrebačkoj burzi (redovna je 390, a povlaštena oko 365 kuna).

Dionice se ne mogu prodati po sitno, a kao najniži prag određene su blok-transakcije od dva milijuna kuna.

Investitori na tržištu kapitala ocjenjuju da se ovaj potez Ante Vlahovića, predsjednika Uprave i vodećeg dioničara Adrisa i njegovih suradnika koji upravljaju kompanijom može povezati s aktualnim procesom prodaje Tvornice duhana Rovinj (TDR) kojim će se u kompaniju sliti ogromna količina keša.

Prema nedavnoj analizi Intercapitala prognoza je da bi se TDR mogao prodati za iznos od 1,7 do 2,7 milijardi kuna. Upravo zato, smatraju neki, vodstvu Adrisa u ovom je trenutku logično potrošiti više od 300 milijuna kuna jer je riječ o povoljnoj kupnji s namjerom da se poveća dobit po dionici za svakog dioničara te njezina tržišna vrijednost. 

Ono što nam je ostalo nejasno, a na što tportal nije dobio odgovor jest i što u Adrisu kane s otkupljenih pet posto dionica jer mogu ih staviti u trezor i držati, a mogu ih naprosto povući iz opticaja.

Inače, prema nekim informacijama, ponude za kupnju TDR-a mogle bi stići do kraja veljače, a dubinska snimanja potencijalnih investitora dogodit će se navodno u ožujku, što znači da bi TDR mogao biti prodan do ljeta.

Kako su najavljivali iz Rovinja, plan je zadržati manjinski paket dionica, ali i proizvodnju u Kanfanaru i to je ključan preduvjet prodaje. Navodno su u igri za preuzimanje Japan Tobacco International, British American Tobacco i Philip Morris dok je prema nekim informacijama China National Tobacco odustao od ponude za TDR.