SANADER:

'Vlada razmišlja o protumjerama protiv BiH'

25.05.2009 u 11:44

Bionic
Reading

'Odluka BiH da uvede zabranu uvoza goveđeg mesa, peradi i ribe iz Hrvatske nije europska ni dogovorna', rekao je premijer Ivo Sanader na otvorenju Konvencije hrvatskih izvoznika koja se danas održava u Zagrebu

Prema njegovim riječima, Vlada razmišlja o protumjerama, ali nema potrebe za brzom reakcijom jer se žele čuti razlozi zbog kojih je BiH uvela embargo koji, prema nekim računicama, hrvatskim tvrtkama odnosi nekoliko milijuna kuna dnevno.

'Mi imamo ugovor o Cefti koji je na snazi nekoliko godina i BiH taj ugovor mora poštovati. Ne možemo dopustiti da neki partikularni interesi unose nemir u bilateralne odnose između BiH i Hrvatske', istaknuo je Sanader, ciljajući najvjerojatnije na bosanskog poduzetnika Jerka Ivankovića Lijanovića za kojeg mnogi smatraju da stoji iza trgovinskog rata.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić tijekom vikenda je ustvrdio da sankcije prema Hrvatskoj nisu ništa drugo nego protumjere za neopravdanu zabranu uvoza žive ribe i peradi iz BiH u Hrvatsku otprije dva mjeseca, nakon dosadašnjih mjera zabrane uvoza koje se odnose na goveda, svinje, ovce i koze, i sve to uz izliku iz Zagreba kako se poštuju europski propisi o zdravlju životinja.

Prema najnovijim informacijama, koje su potvrđene i u Kancelariji za veterinarstvo BiH, 1. lipnja u Sarajevu sastat će se predstavnici Hrvatske i BiH kako bi u pregovorima pokušali ukloniti novonastale zapreke u trgovini prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima.