ZAINTERESIRANI ERSTE, OTP...

Vlada prihvatila prve ponude za prodaju HPB-a i Crosiga

10.10.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici prihvatila neobvezujuće ponude za privatizaciju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. HPB bi mogli kupiti Erste banka ili OTP banka, a za Croatia osiguranje bore se poljski PZU i Adris

Zamjenik ministra financija Slavka Linića, Boris Lalovac, predstavio je neobvezujuće ponude za privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja. Za državnu komercijalnu banku zainteresirane su Erste i OTP banka. Erste banka nudi 130,2 milijuna eura za 99 posto dionica, a OTP banka između 92 i 118 milijuna eura.

'Obje banke imaju zadovoljavajuću koncentraciju na hrvatskom tržištu - Erste ima 17 posto, a OTP 15 posto udjela na tržištu. Obje banke imaju vlastita likvidna sredstva i novčane rezerve za provođenje ove transakcije te vrlo brzo, do kraja godine, mogu završiti ovaj proces', rekao je Lalovac.

Objasnio je da će Vlada i dalje podupirati malo i srednje poduzetništvo kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, preko koje su, tvrdi Lalovac, uložili više od 1,5 milijardi kuna za kredite s kamatama od dva ili tri posto. Lalovac kaže da je prodaja komercijalne banke financijskom svijetu racionalan potez: 'Potpora Vlade poduzetnicima ostaje prisutna, a ovaj komercijalni dio prepušta se tržištu, stoga će oni zbog novih regulativa morati tražiti novi kapital i u tome dijelu prepuštamo to financijskoj industriji da se konsolidira.'

Lalovac očekuje da će obvezujuće ponude pristići za mjesec dana.

Kada je u pitanju privatizacija Croatia osiguranja, ne radi se o prodaji cijele tvrtke, nego o potrazi za partnerom koji će kupiti određeni dio dionica, a Vlada će zadržati 25 posto plus jednu dionicu kontrolnog paketa. 'Tu je situacija drukčija jer je glavni cilj Vlade prodajom udjela to da Croatia osiguranje postane tržišni lider u regiji, ne samo u Hrvatskoj', rekao je Lalovac i izvijestio Vladu da je interes za najveću osiguravajuću tvrtku iskazalo 11 tvrtki, ali su stigle tri neobvezujuće ponude Triglava, Adrisa i poljskog osiguravajućeg diva PZU-a.

Triglav je ponudio 1.011 eura po dionici za udio od 44 posto, što je ukupno 138 milijuna eura, uz dokapitalizaciju od 67 do 89 milijuna eura.

Poljski PZU želi kupiti 50 posto udjela za 900 eura po dionici. To bi iznosilo oko 142 milijuna eura uz obavezu dokapitalizacije od 50 milijuna eura.

Adris je zainteresiran za 43 posto dionica po 790 eura, što bi iznosilo 104,5 milijuna eura, ali uz najveću dokapitalizaciju od 130 milijuna eura.

Premda je ponuda Triglava na prvi pogled najprimamljivija, Vlada ju je odbila jer Adris i PZU nude gotovinu. Triglav bi, tvrdi Lalovac, prvu transakciju, tj. otkup dionica morao izvršiti preko vlastite dokapitalizacije, što bi značilo da mora tražiti sredstva svojih dioničara ili slovenske vlade ili pak hrvatskih investitora. 'Za drugu transakciju dokapitalizacije sredstva su osigurana kroz kreditni aranžman Goldman Sachsa...', rekao je Lalovac.

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da će kod donošenja odluke o prodaji HPB-a biti kriterij cijena, a kod Croatia osiguranja ne samo cijena nego i širenje u regiji.