NAMJENSKI IPO

Vlada planira mirovincima prodati trećinu Hrvatskih utocesta

05.10.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Novi prijedlog Zakona o obveznim mirovinskim fondovima napokon će omogućiti lakše ulaganje obveznih mirovinskih fondova u velike infrastrukturne projekte, a budući da se na kraju očuvao i drugi mirovinski stup, mirovincima je sada napokon otvoren put za kupnju dijela Hrvatskih autocesta

Priču je u srijedu na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima aktualizirao Radimir Čačić, predsjednik Reformista i varaždinski župan, a kako doznaje Jutarnji list, u Vladi su skloni ići s inicijalnom javnom ponudom dionica (IPO) tvrtke HAC.

Čačić je o IPO-u HAC-a i ranije govorio, bila je to i ideja bivšeg SDP-ova ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, o tome intenzivno već dvije godine razmišlja i sadašnji HDZ-ov resorni ministar Oleg Butković, a i sami mirovinci javno su izrazili želju da ulažu novac u domaću infrastrukturu.

'Domaći mirovinski fondovi ranije su odbijali ozbiljan razgovor o tome, a sada su javno obznanili da su zainteresirani jer novca imaju, prinosi su niži i država ne smije propustiti trenutak da 50 posto HAC-a proda mirovinskim fondovima uz ugovorno pravo prvokupa, da se ne dogodi da mirovinski fondovi to poslije preprodaju nekom drugom', pojašnjava Čačić svoj stav koji je iznio i na koalicijskom sastanku u srijedu.

  • +9
Autocesta Vrgorac - Ploče Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Izvori iz Vlade poručuju da se već dulje vrijeme razgovara s predstavnicima mirovinskih fondova o ovom ulaganju, no ideja je da se kroz IPO mirovinskim fondovima proda od 20 do najviše 30 posto HAC-a. Naime, u Vladi žele izbjeći bilo kakvu opasnost da neki privatni investitor daljnjim dokupom postane većinski vlasnik tvrtke koja upravlja autocestama.