RASTU PRIHODI

Restrukturiranje HAC-a u punom jeku, odlazi još 500 zaposlenih

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 18.09.2018 15:26
  • Objavljeno 18.09.2018 u 15:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Do 16. rujna na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) naplaćeno je 2,2 milijarde kuna cestarine što je šest posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a do kraja godine očekuje se prihod od 2,8 milijardi kuna, doznaje se u utorak iz HAC-a

Na tim autocestama registriran promet od 40,6 milijuna vozila, 4,6 posto više nego lani. U tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, zabilježen je promet 21,1 milijuna vozila i naplaćena cestarina od 1,15 milijardi kuna bez PDV-a.

HAC će tijekom ove godine investirati 548,3 milijuna kuna, od čega su nove investicije 228,7 milijuna kuna, dok će 319,6 milijuna kuna otići na održavanje, kažu u HAC-ovoj Upravi.

Od novih investicija tu su most preko Save kod Svilaja s rokom dovršetka u drugoj polovici iduće godine. Ta je investicija vrijedna 168 milijuna kuna, pri čemu Hrvatska sudjeluje s 85,3 milijuna kuna (osiguranih fondovima EU) dok ostatak posto plaća BiH.

U završnoj su fazi i radovi na dionici most Halasica - Osijek vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji mosta Halasica i sedam putnih prijelaza te je izvođač uveden u posao. Vrijednost radova je 82,5 milijuna kuna. Za trasu od Belog Manastira do mosta Halasica do kraja 2018. planira se raspis natječaja za izgradnju.

Za dionicu Mađarska - Beli Manastir do kraja godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije i upravni postupak. Završetak te dionice planiran je do 2023. godine.

  • +9
  • +6

Autocesta Vrgorac - Ploče

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Koncem godine raspisat će se javni natječaj za izradu projektne dokumentacije za dogradnju treće trake zagrebačke obilaznice, procijenjene vrijednosti investicije od 850 milijuna kuna.

To je rok i za raspisivanje natječaja za izradu projektne dokumentacije i provedbu upravnog postupka za autocestu A7 Križišće - Žuta Lokva dužine 56,5 kilometara.

HAC je preuzeo i izradu projektne dokumentacije i provedbe upravnog postupka za obilaznicu oko Novog  Vinodolskog, dionicu dugu 7 kilometara, kao prve faze izgradnje dionice Selce - Novi Vinodolski. 

U HAC-u podsjećaju da je prva faza financijskog restrukturiranja  HAC-a završena u prosincu prošle, a druga u travnju ove godine. Ocjenjuju da je Vlada napravila odličan posao, jer su uštede za kompletan cestovni sektor preko 50 milijuna eura na godišnjoj razini samo na kamatama, a za HAC 26 milijuna eura. 

HAC planira i daljnje smanjenje broja zaposlenih, sa sadašnjih 2.728 na 2.250 do 2021. godine.

Što se tiče novoga sustavu naplate cestarine, u HAC-u očekuju prijedlog španjolskog konzultanta IDOM-a, s kojim je ugovor sklopljen u srpnju ove godine. Više o sustavu moglo bi se znati krajem ove, odnosno početkom iduće godine.  

Najavljuju i da bi pojedini ENC uređaji starije generacije uskoro mogli pojeftiniti na manje od 100 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!