PRIHVAĆEN AMANDMAN

Vlada odustala od brutalnog oporezivanja naslijeđenih mirovina

02.12.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Hrvatski sabor je u raspravi o izmjenama poreznih zakona prihvatio amandman Vlade kojim se odustaje od prvobitno predloženog rješenja oporezivanja naslijeđenih mirovina iz drugog mirovinskog stupa. Umjesto oporezivanja po stopama od 12 ili 18 posto, naslijeđene mirovine oporezivat će se kao i do sada, prema pravilima oporezivanja nasljedstva

U brojnim poreznim izmjenama koje su se naše u paketu Marićeve porezne reforme našla se i ona o oporezivanju kapitalizirane štednje iz drugog mirovinskog stupa koja se nasljeđuje u slučaju smrti člana mirovinskog fonda prije odlaska u mirovinu. Prvobitna namjera vlade bila je da naslijeđena mirovinska štednja ima isti porezni tretman kao i mirovine, uz obrazloženje da se radi o novcu koji nije prošao porezne škare budući da su doprinosi oslobođeni plaćanja poreza.

Da je prošao Vladin prijedlog, djeca, supružnici i drugi članovi obitelji na naslijeđeni iznos mirovine platili bi porez po stopi od 12 ili 18 posto umanjeno za polovicu plus odgovarajući prirez. Primjerice, na 100.000 kuna naslijeđene mirovine supružnik u Zagrebu bi platio ukupno 14.160 kuna poreza.

Međutim, nakon javne rasprave i prvog čitanja u Hrvatskom Saboru vlada je odustala od svog prijedloga, tako da će se naslijeđena kapitalizirana štednja oporezivati na način propisan propisom koji uređuje oporezivanje nasljedstva, a ne propisa koji uređuje oporezivanje dohotka.

To znači da će, kao i dosada, djeca supružnici i drugi nasljednici iz prvog reda biti oslobođeni plaćanja poreza, a ostali nasljedncii plaćat će porez po stopi od pet posto.