REAKCIJA MINISTARSTVA

Vlada ne želi privatizirati HEP

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2010 16:06
  • Objavljeno 08.11.2010 u 16:03
dalekovod energija struja

dalekovod energija struja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva reagiralo je danas na medijske napise u kojima se u kontekstu studije koju je naručilo to ministarstvo spominje moguća privatizacija Hrvatske elektroprivrede (HEP) opovrgavajući da je riječ o tajnoj studiji te ističući da je studija trenutno u fazi recenzije, da cilj Ministarstva nije postupak privatizacije već isključivo usklađivanje elektroenergetskog sektora sa zahtjevima EU zakonodavstva

"Ministarstvo gospodarstva nije razmatralo niti poduzelo ni jedan korak koji bi se odnosio na privatizaciju HEP-a te se Studija uopće ne bavi privatizacijom već samo modelima restrukturiranja elektroenergetskog sektora", navodi se u priopćenju kojim su iz Ministarstva reagirali na medijske napise o "Studiji usklađivanja hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s energetskim propisima EU".

Mediji prenose da se tom 'tajnom' studijom, koju su za Ministarstvo izradili EKONERG i Odvjetnički ured Tilošanec, predlaže izdvajanje iz HEP-a prijenosa, distribucije i opskrbe električnom energijom i osnivanje zasebnih tvrtki te kako je to uvod u privatizaciju HEP-a.

Studija, kako naglašavaju iz Ministarstva, nije tajna s obzirom da je dostavljena na mišljenje HEP-u, Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, Hrvatskom operatoru tržišta energijom, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Plinacrou te Hrvatskoj stručnoj udruzi za plin.

"Nadalje, studija je sada u fazi recenzije kod Energetskog instituta Hrvoje Požar te u svakom slučaju ne predstavlja mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva nego je viđenje konzultanata", ističe se u priopćenju i dodaje da se zbog značaja teme i pristupilo recenzije od strane tvrtke koja se također javila na prethodni natječaj za izradu studije.

Ministarstvo gospodarstva je stajališta da će temeljem studije, recenzije i mišljenja gospodarskih subjekata i udruženja, biti u mogućnosti predstaviti široj javnosti moguće pravce razvoja elektroenergetskog sektora Hrvatske.

Navode i kako je točno da studija analizira sve modele koje predviđaju usklađivanja s europskim zakonodavstvom, s tim da je korištena i višekriterijska analiza za usporedbu pojedinih modela restrukturiranja, te da je Dubravko Čorak (predsjednik HES-a) bio uključen u skupinu od jedanaest članova koja je ocjenjivala pojedine kriterije i njihovu važnost.

Ministarstvo nije razmatralo niti poduzelo ni jedan korak koji bi se odnosio na privatizaciju HEP-a te se studija uopće ne bavi privatizacijom već samo modelima restrukturiranja elektroenergetskog sektora, ističe se u priopćenju i podsjeća da je Sabor u siječnju ove godine donio zakon kojime se stavlja van snage do tada postojeći Zakon o privatizaciji HEP-a.

"Kako je ostala zakonska obaveza da mora postojati Zakon o privatizaciji HEP-a, jasno je da bilo koja opcija privatizacije nikada nije bila niti razmatrana. Važno je naglasiti da donošenjem Zakona o prestanku važenja Zakona o privatizacji HEP-a ne postoji posebni zakonodavni okvir koji uređuje pitanje privatizacija HEP-a pa privatizacija također nije moguća".

Iz Ministarstva podsjećaju i da Hrvatska u svom postupku pridruživanja EU za poglavlje 15. Energetika nakon privremenog zatvaranja, ispunjava i tablice praćenja daljnjeg napretka.

"U procesu praćenja, EU traži od nas izvješća o primjeni i pripremama koje provodimo na primjeni tzv. Trećeg paketa EU zakonodavstva u području energetike. Sukladno svemu, Studija nije tajna u nijednom pogledu i cilj Ministarstva nije postupak privatizacije nego jedino i isključivo usklađivanje elektroenergetskog sektora sa zahtjevima EU zakonodavstva", zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi