VELIK INTERES ULAGAČA

Vlada izdaje obveznice na domaćem tržištu

04.03.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada na domaćem tržištu izdaje tri i pol milijarde kunskih i 350 milijuna eurskih, odnosno kunskih obveznica s valutnom klauzulom, a novac će biti uplaćen već sutra. Prinos na kunsko izdanje je 6,95 posto, a na eursko 6,7 posto. Premija na kunsku obveznicu u odnosu na referentnu stopu je 360 bp, a na eursku 335 bp

'Izdanje ovih obveznica ne znači povećanje duga Hrvatske jer ćemo ga koristiti za reprogram obveznica čija je ročnost bila prilično kraća', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici Vlade.

Primicima od izdanja isplatiti će se obveznice u iznosu od tri milijarde kuna, a čije je dospijeće 8. ožujka te će se smanjiti kratkoročni dug prvenstveno u formi trezorskih zapisa.

Investitori su dali ponude i već danas do kraja dana proces će se završiti, no tek se će nakon petka u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) znati tko je upisao izdanja. Obje obveznice uplaćuju se 5. ožujka, a dan dospijeća je 5. ožujka 2020.

Dario Bjelkanović, voditelj odjela tržišta novca i obveznica u Interkapitalu, izjavio je za www.banka.hr da je prinos atraktivan i potražnja velika, pa ocjenjuje da u kratkom roku vrijednost obveznica neće padati.