Fitch:

Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija, ali velik problem je i nestašica CO2

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2021 13:52
  • Objavljeno 22.09.2021 u 13:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ket Sang Tai / Alamy / Alamy

Rekordno visoke cijene plina stvaraju pritisak na opskrbne lance mnogih europskih kompanija, uključujući neintegrirane dobavljače energije, proizvođače gnojiva i tvrtke za široku potrošnju, priopćio je u srijedu Fitch Ratings

Pod najvećim su pritiskom manja poduzeća dok su veće kompanije s raznovrsnim poslovanjem u boljoj poziciji i lakše će ublažiti utjecaj poskupljenja plina, ističe Fitch.

Cijene plina mogle bi ostati visoke do kraja zimske sezone grijanja, s obzirom na niske razine zaliha u europskim skladištima, upozoravaju.

Nakon što sezonski uvjetovana snažna potražnja oslabi, cijene plina trebale bi pasti, predviđaju u agenciji.

Poskupljenje plina posebno je teško pogodilo proizvođače umjetnih gnojiva koji ga koriste kao sirovinu, a proizvode i ugljični dioksid, važan za čitav niz drugih sektora, uključujući proizvođače hrane.

Britanija je danas objavila da očekuje nagli rast cijena CO2, a japanski proizvođač industrijskih plinova Nippon Gases, koji spada među najveće u svijetu, upozorio je da se nestašica tog plina prelijeva iz Britanije i na ostatak Europe, prenio je The Financial Times.

"I druge zemlje u Europi osjetit će nestašicu" ugljičnog dioksida, najavio je Nippon Gases, koji je prošle godine u Europi prodajom industrijskih plinova uprihodio gotovo 1,5 milijardi dolara, dodavši i da mu je opskrba Starog kontinenta prepolovljena.

  • +4
  • +1

Plinovod

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Sektor je utvrdio prioritetne krajnje potrošače, a na vrhu su popisa nuklearne elektrane, mesnoprerađivačka industrija i medicinski sektor, izvijestio je prema FT-u Nippon Gases, koji opskrbljuje industrijskim plinovima skandinavske i zemlje zapadne Europe, uključujući Švedsku, Francusku i Njemačku.

Početkom tjedna udruženje britanske mesoprerađivačke industrije upozorilo je da će neke kompanije ostati bez ugljičnog dioksida u roku od pet dana, zbog čega će biti prisiljeni zaustaviti proizvodnju, što će utjecati na isporuke hrane trgovinama.

CO2 koristi se za omamljivanje životinja prije usmrćivanja, te u vakuumskom pakiranju prehrambenih proizvoda kako bi se produžio njihov rok trajanja i u gaziranim pićima kao što su jabukovača, bezalkoholna pića i pivo.

  • +8
  • +5

CO" je vašan plin u stočarstvu i poljoprivrednoj industriji

Izvor: Profimedia / Autor: Steve Holroyd / Alamy / Alamy / Profimedia

U krutom obliku CO2 je suhi led koji se koristi u dostavi hrane kako bi se zaštitila od kvarenja.

"Naši članovi govore kako su im zalihe dostatne za pet, 10 do 15 dana”, izjavio je jučer za Sky News Nick Allen iz udruge mesoprerađivačke industrije.

Bez CO2 prerađivač mesa ne može raditi, naglasio je Allen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!