sve je stalo

Virus nanio strašan udarac europskom gospodarstvu: Ovo je nadmašilo i vrhunac globalne financijske krize!

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2020 11:52
  • Objavljeno 24.03.2020 u 11:52
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANDREA FASANI

Gospodarske aktivnosti u eurozoni naglo su pale u ožujku zbog mjera koje vlade poduzimaju kako bi zaustavile širenje koronavirusa, ograničavajući putovanja i tražeći od građana da ostanu kod kuće, pokazuje izvješće Markita

Indeks menadžera nabave (PMI) potonuo je u ožujku nešto više od 20 bodova u odnosu na veljaču, na 31,4 boda, najnižu razinu od 1998. godine kada je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka počela objavljivati izvješća.

Vrijednost indeksa niža je od 50 bodova što signalizira pad aktivnosti u gospodarstvu.

“Urušavanje poslovnih aktivnosti širom eurozone u ožujku uvelike je nadmašilo čak i ono čemu smo svjedočili na vrhuncu globalne financijske krize", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Prema njegovim riječima, vrijednost indeksa signalizira pad BDP-a na tromjesečnoj razini za oko dva posto, koji bi mogao biti još i veći ako vlade u idućim mjesecima posegnu za još restriktivnijim mjerama obuzdavanja virusa.

"Nagli pad aktivnosti zabilježen je u Francuskoj, Njemačkoj ali i u ostatku eurozone pod utjecajem nastojanja vlada da sve oštrijim mjerama obuzdaju širenje koronavirusa", primjećuje ekonomist londonske tvrtke.

Posebno je teško pogođen uslužni sektor, bilježe u Markitu, dodajući da su ograničenja kretanja i mjere izolacije najveći udarac zadale restoranima, turizmu i organizatorima putovanja.

Industrija je također bilježila pad aktivnosti, iako nešto blaži nego u veljači.

Virus je snažno pogodio potražnju i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, napominju u londonskoj tvrtki.

  • +22
  • +19

Koronavirus u Francuskoj

Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

"Potražnja za brojnim dobrima i uslugama dramatično je pala a paralelno su dosad gotovo neviđena kašnjenja u lancima nabave zagušila proizvodnju", ističe Williamson.

Među vodećim gospodarstvima eurozone izdvajala se Francuska najvećim padom poslovnih aktivnosti u gotovo 22 godine.

Nešto blaži pad zabilježen je u Njemačkoj, pri čemu Markit izdvaja urušavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, najveće otkada su počeli pratiti podatke.

Menadžeri su ujedno izrazito pesimistični u prognozama za predstojećih 12 mjeseci.

"Poslovna očekivanja za predstojećih 12 mjeseci potonula su na najnižu razinu otkada ih pratimo, što upućuje na zaključak da političari do sada nisu uspjeli udahnuti dašak optimizma", zaključuje Williamson.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!