SLATKI POSAO

Viro objavio ponudu za preuzimanje Sladorane

20.01.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Virovitička tvornica šećera Viro objavila je ponudu za preuzimanje županjske Sladorane, po cijeni od 111 kuna po dionici, u kojoj se, uz ostalo, najavljuju ulaganja u Sladoranu u iznosu od 168,34 milijuna kuna u narednih pet godina.

U ponudi, dostavljenoj danas (20. siječanj) Zagrebačkoj burzi, stoji kako je osnovni strateški cilj preuzimanja modernizirati i unaprijediti poslovanje Sladorane, što je nužno kako bi se, među ostalim, "osigurala opstojnost županjske tvrtke na sve zahtjevnijem tržištu, pogotovo u vidu skorašnjeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji".

Stoga je Viro je izradio model poslovnog plana, kojim su u petogodišnjem razdoblju planirana ulaganja od 168,34 milijuna kuna

Ta bi se sredstva uložila u proširenje i obnovu proizvodnih kapaciteta, proširenje poljoprivrednih površina na kojima će se sijati šećerna repa te osposobljavanje kooperanata, primjerice nabavu strojeva, agrotehničku zaštita usjeva i kompletan inženjering u proizvodnji repe, a u cilju povećanja prinosa po jedinici površine.

Pretpostavke za ostvarenje ovog plana, prema ponudi Vira, su primjerice povećanje omjera ekstrakcije šećera iz šećerne repe s 80-tak na 85 do 86 posto, povećanja prinosa šećerne repe po jedinici površine, smanjenje potrošnje energije i ostalih troškova.

Pritom iz Vira procjenjuju da bi, uz pretpostavku ostvarenja svih poboljšanja, Sladorana bila sposobna ostvarivati pozitivnu operativnu dobit čak i u težim uvjetima

U ponudi se ističe i da taj poslovni plan pretpostavlja zadržavanje obavljanja osnovne djelatnosti Sladorane u njezinu sjedištu te zadržavanje postojećeg broja radnika uz zadržavanje postojećih prava.

"Vezano za utjecaj preuzimanja na Viro i njegove zaposlenike, za očekivati je da će se preuzimanjem ostvariti sinergijski efekt kao posljedica mogućnosti objedinjavanja nabave, jačanja pregovaračke pozicije prema kreditnim institucijama i dobavljačima", stoji u ponudi.