kraj tjedna

Zagrebačka burza: Indeksi se vratili u crveni teritorij uz nešto nižu likvidnost

Bionic
Reading

Kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je negativno raspoloženje među investitorima, dionički indeksi su zaključili u crvenom teritoriju uz male promjene, a oslabila je i likvidnost

Indeks CROBEX je kliznuo blagih 0,03% na 2.164,7 bodova, čime je prekinuo niz od pet uzastopnih dana rasta. Uži indeks CROBEX10 je oslabio 0,1 posto na 1.319 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus izgubio 0,4 posto na vrijednosti.

Od sektorskih indeksa, najviše se na udaru našao indeks sektora industrije, s padom od 1,5 posto, dok su u zelenom zaključili indeksi građevinskog i prehrambenog sektora, koji su ojačali redom 0,4 posto i 0,1 posto.

Ukupan dionički promet je oslabio na 7,9 milijuna kuna, pri čemu su tri izdanja prikupila milijunske promete. Ponovno se najviše trgovalo dionicama Atlantske plovidbe, koje su na prometu nešto manjem od 2 milijuna kuna izgubile 0,9 posto na vrijednosti.

Aktivno se trgovalo i dionicama Sunce Hotela, koje su na prometu od 1,3 milijuna kuna porasle 3,6 posto, a među milijunaše se ugurala i dionica Hrvatskog Telekoma, s prometom nešto većim od milijun kuna i rastom cijene od 0,5 posto.

Među aktivnijim izdanjima, uz već spomenute dionice Atlantske plovidbe, loš dan su imale i povlaštene dionice Adrisa, koje su potonule 1,6 posto, te dionice Luke Ploče i Arena Hospitality Grupe, čije su cijene kliznule redom 0,8 posto i 0,7 posto.

S druge strane, titula dobitnika dana je pripala dionici Vira, koja je uzletjela 10,7 posto, nakon što je kompanija objavila da je potvrđen predstečajni sporazum Sladorane tvornice šećera, koja je u stopostotnom vlasništvu Vira. Dobar dan su imale i dionice FTB Turizma, koje su porasle 4,2 posto, te dionice AD Plastika, čija je cijena ojačala 1,9 posto.

Dobitnik dana  Viro  +10,74%  33,00

Gubitnik dana  Vis  -6,85%  6,80

CROBEX   -0,03%   2.164,71