JAKA KONKURENCIJA

Vijetnamski proizvođač električnih automobila probio se na tržište SAD-a

28.12.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast izvijestio je u četvrtak da je sklopio partnerstvo s američkim trgovcem Leith Automotive Groupom kako bi uspostavio prodajnu mrežu u SAD-u.

U kolovozu VinFastov globalni izvršni direktor rekao je da će tvrtka promijeniti model distribucije i izravan pristup potrošaču zamijeniti hibridnim modelom koji uključuje i trgovce.

U četvrtak kompanija je izvijestila da je ušla u partnerstvo s američkim trgovcem Leithom, koji će prodavati njezine automobile, a bit će zadužen i za popravak, održavanje i nabavu dijelova.

VinFast je počeo isporučivati električne automobile u SAD u ožujku, a krajem kolovoza uvrstio je dionice u kotaciju američke burze. Grade i pogon u Sjevernoj Karolini, vrijedan četiri milijarde dolara. Početak proizvodnje u planu je u 2026. godini.  

U studenom izvijestili su da su dobili 70 ponuda trgovaca u SAD-u koje bi mu omogućile distribuciju vozila na 125 prodajnih mjesta.

VinFast dolazi na američko tržište u trenutku kada su cijene električnih vozila pod pritiskom zbog Teslinih sniženja i povoljnih ponuda kineskih kompanija.

U drugom i trećem tromjesečju kompanija je prodala oko 13.000 automobila na tržištima diljem svijeta.