PRISTUPNE CESTE

[VIDEO] Pogledajte kako je tekla izgradnja vijadukta Prapratno i mosta Ston

28.02.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Pristupne ceste za Pelješki most, na jednom od najzahtjevnijih i najvrjednijih infrastrukturnih objekata u Hrvatskoj, vijaduktu Prapratno i mostu Ston, uskoro će biti otvorene

Tvrtka Brodosplit je za mjesec i pol dana montirala čeličnu konstrukciju mosta Ston, dužine 485 metara te visine od 37 metara. Most iznad stonskog zaljeva spaja dva tunela Polakovica i Supava, ima pet stupova i dva upornjaka. Cijeli raspon sastoji se od šest segmenata koji su izgrađeni u velikim Brodosplitovim kondicioniranim halama i transportirani baržom morskim putem, čime je kvaliteta i dugotrajnost takve konstrukcije znatno veća nego kod izrada od više manjih segmenata, kažu iz Brodosplita.

Montaža svih segmenata se obavila uz pomoć 'megadizalice' Manitowoc nosivosti 750 tona. Izgradnja, transport i montaža velikih metalnih konstrukcija jedinstveni su projekti za Brodograđevnu industriju Split. Njihovom realizacijom Brodosplit nastavlja svoje pozicioniranje u off-on shore tržišnoj niši i postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukcija.

Izgradnja vijadukta Prapratno i mosta Ston Izvor: Društvene mreže / Autor: Brodosplit