EGIPAT KAŽE: NISU, JOŠ

Iranski vojni brodovi prošli Sueski kanal

20.02.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Dva broda iranske ratne mornarice prošla su Sueski kanal, prvi put od 1979. godine, izvijestila je u nedjelju iranska televizijska postaja Al Alam. Međutim, iz Egipta stiže drugačija priča. Još niti jedan iranski ratni brod nije prošao kroz Sueski kanal, izjavio je u nedjelju visoki egipatski dužnosnik, opovrgavajući time izvješća u iranskim medijima da su brodovi prošli Suez i zaplovili prema Siriji

'Dva iranska ratna broda prošla su kroz kanal i idu prema sirijskoj luci', izvijestila je postaja.

Po iranskoj novinskoj agenciji Fars, radi se o brodovima Karg, opskrbnim brodom od 33.000 tona, i fregatom Alvand. Oba su broda izgrađena u Velikoj Britaniji. Karg ima posadu od 250 ljudi i može nositi tri helikoptera. Alvand je naoružan torpedima i protubrodskim projektilima.

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom od 11. veljače, odobrila je iranski zahtjev za prolaz brodova kanalom, rekao je izvor iz egipatske vojske u petak.

'Nijedan brod nije prošao. Ni danas, ni jučer, ni prekjučer', kazao je Ahmad Al-Manahli, direktor operacijskog centra Sueskog kanala i dodao da se prolaz brodova Suezom očekuje se u ponedjeljak.

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom od 11. veljače, odobrila je iranski zahtjev za prolaz brodova kanalom, rekao je izvor iz egipatske vojske u petak.

Za egipatsku prijelaznu vlast iranski je zahtjev predstavljao osjetljivo pitanje jer je Kairo saveznik Sjedinjenih Država, Egipat ima mirovni sporazum s Izraelom, a njegovi odnosi s Iranom su od iranske revolucije 1979. bili zategnuti.

Iranska agencija Fars objavila je još 26. siječnja da su iranski pomorski kadeti upućeni na jednogodišnju misiju obuke u Sredozemnom moru, preko Adenskog zaljeva u Crveno more i dalje kroz Sueski kanal. 'Tijekom misije iranski mornarički kadeti proći će obuku kako bi se pripremili za obranu iranskih teretnih brodova i naftnih tankera od stalne prijetnje napada somalskih gusara', stajalo je u vijesti Farsa.

Sueskim kanalom nije prošao nijedan iranski ratni brod od uspostave Islamske Republike 1979. godine.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman prije nekoliko je dana ovaj događaj ocijenio 'provokacijom' kakve Izrael ne može vječno ignorirati.

Iranski pomorski kontingent, po Avigdorovim riječima, ne bi predstavljao ozbiljniju prijetnju Izraelu, ali bi taj događaj predstavljao najbliži susret vojnih snaga dvaju arhetipskih neprijatelja koji su zemljopisno udaljeni jedan od drugog.