hrvatske ceste

[VIDEO, FOTO] Koronavirus ne ometa gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta - na gradilištu 614 ljudi, evo kako napreduju radovi

16.04.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa nije bitnije poremetila radove na izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Na gradilištu je 614 radnika, a radovi se odvijaju uz sve mjere zaštite i predostrožnosti izdane od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

'Postoje izazovi, no za sad mi, a prije svega izvođači izlazimo s njima na kraj. Dok veliki dio gospodarstva stoji ili je bitno usporen zbog epidemije koja nas je zadesila, ovi projekti napreduju jako dobro', rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Proteklog tjedna radnici tvrtke Strabag započeli su radove na probijanju glavne cijevi tunela Debeli brijeg na predjelu Dančanje, a paralelno se odvijaju radovi na trasi od tunela do spoja s postojećom cestom D414 koja ide preko otoka Pelješca. Tunel je dug 2.467 metara, a radi se u sklopu radova na izgradnji 2. dionice pristupne ceste mostu.

  • +22
Radovi na Pelješkom mostu Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerković

'Radi se o prvoj fazi projekta čijom realizacijom će se most spojiti s postojećom državnom cestom. Ukupna dužina ove dionice iznosi 12,1 km od čega tvrtka Strabag izvodi radove na dužini od 10,46 km dok će radove na ostalom dijelu pristupne ceste izvesti tvrtka CRBC u sklopu radova na Pelješkom mostu', zaključio je Škorić.

Križanja s postojećim državnim cestama i to s D8 na predjelu Duboka te D414 na predjelu Zaradeže bit će izvedena kao denivelirana, što će omogućiti veću sigurnost i bolji protok prometa. Na trasi pristupne ceste, osim tunela Debeli brijeg koji pored glavne tunelske cijevi ima i servisnu cijev, izvode se još jedan tunel, vijadukt i dva mosta.

Zajednica ponuditelja Strabag AG i Strabag d.o.o. uvedeni su u posao sredinom studenog 2019. godine, a za izgradnju dionice Duboka – Sparagovići/Zaradeže, odnosno pristupa do postojeće cestovne mreže sa strane kopna i s pelješke strane izvršit će za 478,3 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom dovršetka od 33 mjeseca.

Avax S.A., koji gradi stonsku obilaznicu, odnosno poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, ukupne duljine 18 km i ugovorene vrijednosti posla 511,5 milijuna kuna (bez PDV-a), je sukladno usvojenom vremenskom planu pri dovršetku radova probijanja trase te čišćenja linije zahvata od šiblja i stabala u punoj širini na svim dionicama trase. U ovom trenutku započeli su i zemljani radovi na trasi te pripremni radovi izvedbe portala tunela Polakovica i Supava. Prva poddionica Sparagovići/Zaradeže – Prapratno sadržavat će jedan vijadukt, dok će se druga poddionica Prapratno – Doli sastojati od dva tunela i mosta. Materijal i strojevi dovezeni su na gradilište i spremni su za početak proizvodnje, a očekivani dovršetak ove dionice je 28 mjeseci.

Na gradilištu Pelješkog mosta napreduje gradnja stupova sukladno usvojenom vremenskom planu. U tvorničkim pogonima ZPMC-a i CRBBG-a završena je proizvodnja prvih segmenata čelične rasponske konstrukcije (29 komada) te je krajem veljače na gradilište mosta Pelješac i pristigla navedena isporuka. Ona obuhvaća dostavu baznih segmenata središnjih stupova u moru te određenih segmenata čelične rasponske konstrukcije predviđenih za bočni dio mosta. Na kopnenoj strani gradilišta u tijeku je montaža segmenata čelične rasponske konstrukcije na potporne skele, dok se na Pelješcu izvode radovi na postavljanju potpornih skela između „S 13“ i „U 14“.

Projekt 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom', koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te izgradnju obilaznice Stona, sa svim svojim fazama je u punom građevinskom pogonu. Ukupna duljina trase projekta iznosi 32 kilometra, od mjesta Duboka do mjesta Doli i zaobići će Neumski koridor.