DOBAVLJAČI SLOŽNI

Vidaković: Očekujemo od svih sudionka da se uozbilje, nagodba nema alternativu

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 23.02.2018 13:46
  • Objavljeno 23.02.2018 u 13:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Hoćemo da se proces ubrza, da se čim prije izabere povjerenik i da nastavimo s procesom nagodbe kako bi se sve završilo u predviđenim rokovima', rekao je Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora nakon današnjeg sastanka

Pucar je naglasio da su zahtjevi dobavljača jasni te da se nisu mijenjali. 'Iza nas u razgovori u cilju da nakon nagodbe kompletni sustav Agrokora ostane stabilan i da svi dobavljači ostanu stabilni s naglaskom da kompletni maloprodajni kanal Konzuma i Mercatora nastavi poslovati', rekao je Pucar

Dodao je da je velik dio nagodbe već odrađen te da je njihov interes da se nastavi u istom smjeru kako bi se konačno rješenje postiglo do srpnja.

'Destabilizacija ovog procesa je protiv hrvatskog gospodarstva i svih sudionika procesa, uključujući dobavljače', rekao je Pucar.

'Ne bih ulazila u špekulacije zašto netko nije prihvatio biti povjerenik. Mi očekujemo od svih aktera da se uozbilje i  da se u ovom trenutku posvete onom cilju koji je bitan, a to je postizanje nagodbe, koja nema alternativu', rekle je Marica Vidaković.

Prema riječima Vidaković, za dobavljače je bitno da budući povjerenik 'nastavi istom trasom', dajući do znanja da su dobavljači zadovoljni s postignutim napretkom u pregovorima s Antom Ramljakom.

'Naša tišina je govorila o tome da li je bilo pomaka u pripremi nagodbe. Da nismo bili zadovoljni naknadnim smjerom mi bismo to komunicirali javno i glasno. Na neki način stvari su išle u puno boljem smjeru i bilo je izvjesno da bismo bili zadovoljni s onim što bi bilo ponuđeno na stolu', rekla je Vidaković.

  • +10
  • +7

Marica Vidaković poderala je prvobitni nacrt plana nagodbe za Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Potvrdila je da je za ponedjeljak u 15 sati zakazan sastanak premijera Andreja Plenkovića i članova privremenog vjerovničkog vijeća na kojem će se raspravljati o nastavku procesa privremene uprave.

Vidaković je upozorila  i na to da izglasavanje nagodbe u velikoj mjeri ovisi o ishodu pravosudnih procesa budući da postoji osporavanje tražbina iz pojedinih grupa .

'Možemo doći do nagodbe,  ali pitanje je da li će svi procesi pravosudne prirode biti završeni u rokovima', zaključila je Vidaković.

  • +11
  • +8

Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Komentirala je i ponašanje premijera Plenkovića. 'Premijer ima autonomno pravo ponašati se kako se treba ponašati predsjednik jedne Vlade. Bez obzira bio to danas premijer, a sutra saborska većina, oni moraju voditi računa da su u ozbiljnoj situaciji i da moraju voditi računa koliko će ugroziti naše interese. Ja poručujem da vode računa da je danas hrvatsko gospodarstvo, 10 mjeseci nakon otvaranja ovog procesa, u nekim segmentima izloženo i više nego što je bilo prije.

Imamo nekoliko nepoznanica koje bi trebale dobiti odgovor od strane vlasti. Sam proces nagodbe se sastoji od suštinskog, odnosno pregovaračkih pozicija i dogovaranje između vjerovnika, a postoji i nešto drugo što će obilježiti trajanje, a to je zakonodavni okvir. Nije problem hoćemo li doći do nagodbe, nego hoće li svi procesi koji su pravosudne prirode biti završeni u rokovima u kojima bi trebalo završiti nagodbu', istaknula je Vidaković.

Dobavljači su rekli i kakav bi novi izvanredni povjerenik trebao biti. 'U ovom trenu nam je bitno da osoba bude stručna, obrazovana i s respektabilnom karijerom u industriji koja je pogodna za procese koji se sad događaju u Agrokoru. Svaki prijedlog na tom tragu bit će podržan od strane upravnog odbora, a na neki način će to biti i utjecaj na stabilnost cijelog procesa', rekao je Pucar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!