marica vidaković:

'Procesi u Agrokoru će doživjeti paralizu, valjda će i nas dobavljače netko nešto pitati'

21.02.2018 u 08:48

Bionic
Reading

Zbog stalnih napada i pritisaka izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je ostavku, potvrđeno je iz Agrokora. Cijeli proces je u vrlo osjetljivoj fazi i moglo bi doći do paralize, misli Marica Vidaković, članica privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora

'Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize, tj. zastoje u pregovorima i u onome što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje kraju nagodbe. Reakcija vjerovnika ovisit će o odluci Vlade jer se ipak radi o našim tražbinama pa će se nešto, valjda, i nas pitati. U svakom slučaju, proces je u vrlo osjetljivoj fazi', rekla je Vidaković za HRT. 

Pitanje je kako će vjerovnici koji su Agrokoru dali roll-up kredit reagirati na Ramljakovu ostavku. Naime u famoznom ugovoru o roll-upu stoji da Vlada ne može smijeniti Ramljaka jer bi se to smatralo povredom ugovora o roll-upu. No Ramljak je ranije za tportal pojasnio kako ga Vlada može smijeniti i kako njegova smjena ne bi automatski značila da kredit dolazi na naplatu.

'Ukoliko bi drugog povjerenika ili povjerenicu ocijenili dovoljno kvalitetnim odabirom, može se pretpostaviti da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i učinili', rekao je Ramljak za tportal.

Zadnjih nekoliko dana između Agrokorovih vjerovnika traje velika borba dobavljača i kreditora oko toga tko će plaćati savjetnike vijeća vjerovnika. Prvi signali da Ramljak odlazi došli su upravo iz financijskih krugova, što je čudno, s obzirom na optužbe da je najviše pogodovao bankarima i fondovima poput Knightheada. 

Cijelu večer trajali su razgovori u Vladi između premijera Andreja Plenkovića i njegova najužeg tima s predstavnicima vjerovnika Agrokora i Antom Ramljakom. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je nakon sastanka okupljenim novinarima izjavila kako će se sve znati danas. 

  • +14
Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX