skupi roll-up

Kreditori Agrokora mogli bi zakomplicirati život Vladi ako ne budu pazili na ovu stvar

22.02.2018 u 20:12

Bionic
Reading

Ostavka Ante Ramljaka potencijalno može biti opasna za razvoj procesa u Agrokoru i postizanje nagodbe, pogotovo ako kreditori koji su ušli u tvrtku roll-up kreditom povećaju kamate na iznos od milijardu eura, a na što imaju pravo

Kao što je od ranije poznato, roll-up kreditori, među kojima su u iznosima najznačajniji fond Knighthead, ruska banka VTB, ali i Zagrebačka banka i Erste banka, u slučaju promjene povjerenika ili bilo koje druge izvanredne okolnosti imaju mogućnost povećanja kamata da dani kredit, ali i mogu zatražiti hitnu otplatu cijelog kredita. 

Kao što je tportal ranije pisao, zasad nitko ne računa da će doći do toga, ali svaki pogrešan potez povjerenika (starog ili novog) mogao bi prouzročiti aktivaciju sporne ugovorne odredbe kojom je roll-up kredit vezan uz osobu Ante Ramljaka. Također valja imati na umu to da i financijske institucije koje su sudjelovaleroll-up kreditu moraju potvrditi njegova nasljednika.

Podsjetimo, Ramljak je ugovorio kredit s kamatom od četiri, odnosno 3,8 posto ako ga se vrati jednokratno u gotovini. 

Prilikom ugovaranja kredita, banke i fondovi tražili su da se u ugovor o roll-upu ugradi klauzula vezana uz sudbinu Ramljaka. Ako bi ga se smijenilo bez pristanka banaka, to bi moglo ugroziti proces donošenja nagodbe pa je kao instrument osiguranja stavljena i klauzula da ako se povjerenika naprasno smijeni, može doći do povećanja kamata. 

Ramljak je u nekoliko navrata novinarima pojašnjavao kako njegova smjena neće ugroziti kreditni angažman te kako se s kreditorima sve da dogovoriti. Kako sada stvari stoje, banke ne planiraju povećavati kamate, ali uz uvjet da ih se konzultira pri odabiru novog povjerenika. Svi kandidati kojima se špekuliralo za sada su otpali iz igre ili su odbili poziciju. 

Zvonimir Mršić, bivši šef Podravke i Ramljakov savjetnik, demantirao je interes za tom pozicijom. Bivši savjetnik bivše premijerke Jadranke Kosor, konzultant Željko Perić, također je odbio Vladu, kao i Fabris Peruško, koji sada vodi Tisak.

  • +5
Ante Ramljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić