u istri

Veliki problemi za radnike koji svakodnevno rade u inozemstvu, nalazi se predugo čekaju, propadaju im cijeli tjedni

03.12.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Nove epidemiološke mjere na graničnim prijelazima nalažu da svi putnici koji su u inozemstvu boravili dulje od 12 sati, neovisno o državljanstvu, na Hrvatskoj granici moraju predočiti negativni PCR test. Premda ovo uglavnom ne vrijedi za mnogobrojne radnike koji svakodnevno odlaze na posao u susjednu Sloveniju i Italiju, nove mjere ponovno stvaraju probleme onim radnicima koji radni tjedan provode u inozemstvu, a vikendom se vraćaju kući svojim obiteljima

Ipak, postoje iznimke. Odmah je istaknuto kako se odluka ne odnosi na putnike koji se vraćaju iz područja u zelenoj zoni, što trenutno znači - jedan udaljeni otok u Finskoj. Iz ovog su izuzeti i prekogranični radnici, zdravstveni radnici, studenti, stažisti, diplomati i putnici u tranzitu a, kako nam je napomenuo za Glas Istre načelnik Istarskog stožera Dino Kozlevac, odnose se i na vozače kamiona i pomorce.

'To je za sada otvoreni problem. Dogovaramo sa Nacionalnim stožerom, moramo sve razmotriti i usuglasiti, no problem postoji. Od jutros se dogovaramo, u kontaktu smo i pokušavamo riješiti to. Osim ljudi koji preko tjedna rade u inozemstvu, a kući se vraćaju za vikend, mjere predstavljaju problem i ljudima koji odlaze na posao u inozemstvo na dnevnoj bazi. Određeni radnici, koji recimo rade u Monfalconeu, na dnevnoj bazi izvan Hrvatske provode više od dvanaest sati', istaknuo je Kozlevac.

'Sigurno nismo jedina firma koja posluje na taj način, znam i za neke firme iz Rijeke čiji radnici rade u Italiji i vraćaju se kući vikendom, problem očigledno postoji. Teoretski bi ti radnici mogli odlaziti u Trst svaki dan, ali je to jako teško izvedivo. Na ovaj način moraju svaki vikend raditi PCR test, a pitanje je i kako bi to funkcioniralo - osobno sam radio test dvaput i čekao rezultat dva do tri dana. Ako radniku rezultati ne dođu do nedjelje, propada mu sljedeći radni tjedan. Možda će neki radnici ostati gore duže vrijeme ili do 15. prosinca kada ističe odredba, a drugi će se možda vratiti doma jer im neće odgovarati biti u Trstu toliko. Sve se još moramo dogovoriti, naprosto ne znamo što napraviti, želim s nekim konkretno popričati', poručuje Ivan Doblanović iz KUB inženjeringa te ističe i kako u naputcima ministarstva piše da se za nejasnoće obrate samom pograničnom prijelazu, no ni od njih nisu dobili konkretnije informacije.