sjedinjene socijalističke američke države

Veliki ideološki zaokret: Socijalizam u SAD-u više nije ružna riječ, sve ga više Amerikanca simpatizira, dok im je kapitalizam sve mrži

01.09.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Čak polovica Amerikanaca starih između 18 i 29 godina o pojmu socijalizma ima vrlo dobro ili relativno dobro mišljenje, a usporedba s prethodnim anketama pokazuje da je promjena mišljenja o socijalizmu nabolje najvidljivija u starijim dobnim skupinama

Desetljećima nakon Drugog svjetskog rata pojam socijalizma u američkom društvu imao je tretman sočne psovke, no podaci iz anketa provedenih među građanima Sjedinjenih Američkih Država pokazuju da su se stavovi posljednjih nekoliko godina prilično promijenili. Agencija za istraživanje javnog mišljenja Pew Research Center proljetos je provela anketu među deset tisuća američkih građana i rezultati su pokazali da 42 posto anketiranih ima 'vrlo dobar' ili 'relativno dobar' dojam o socijalizmu.

Mada rezultat nije u potpunosti usporediv s anketom provedenom prije gotovo osam godina, jer su anketirani tada bez gradacije mogli izabrati samo između 'pozitivnog' i 'negativnog' mišljenja o socijalizmu, dvije brojke ipak dovoljno govore o općem trendu u američkom društvu. Prije osam godina, naime, pozitivan dojam o socijalizmu imalo je samo 31 posto anketiranih. U obzir treba uzeti i to da je anketa prije osam godina provedena neposredno nakon višetjednih prosvjeda okupljenih oko centralne poruke Occupy Wall Street, organiziranih kako bi se upozorilo na rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih, političku korupciju i utjecaj koji korporativni sektor ima na vlast.

Razloge koji leže iza rasta prihvatljivosti ideja ili ideje socijalizma u svjetskom bastionu kapitalizma vjerojatno treba tražiti u rastućoj polarizaciji. Nakon velike krize 2008. i 2009. godine na vidjelo je isplivala razlika između imućnih i običnih građana, a činjenica da korporativna klika financijske industrije, koju se krivilo za stvaranje uvjeta koji su doveli do kraha, nije nimalo ispaštala samo je dodatno zaoštrila tu razliku. U godinama nakon krize polarizacija postaje vidljiva i u drugim segmentima društva, a ne samo u dohodcima građana, a trendu nije pomogla ni izborna pobjeda Donalda Trumpa, uvijek spremnog da izazove nove podjele.

Gledano po dobnim skupinama, najmlađi Amerikanci su najviše skloni pozitivnom pogledu na socijalizam. U dobnoj skupini od 18 do 29 godina njih 50 posto ima 'vrlo dobar' ili 'relativno dobar' dojam, a taj udio se polako smanjuje prema starijim godištima. Tako u idućem razredu, onom od 30 do 49 godina, socijalizam pozitivnim smatra 47 posto anketiranih, dalje do 64. godine njih 38 posto, a među stanovnicima od 65 godina i više njih 34 posto pozitivno gleda na socijalizam.

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima pomogla je promjeni mišljenja Amerikanaca o socijalizmu Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Stav mladih Amerikanaca relativno je razumljiv. Njihova percepcija i želja za pravednijom raspodjelom dohodaka proizlazi iz osjećaja da im je puno teže kupiti kuću, automobil ili si financirati školovanje nego što je to bilo njihovim roditeljima ili djedovima i bakama. Gotovo jednako je bilo i prije osam godina, kad je 49 posto mladih Amerikanca imalo pozitivan pogled na socijalizam.

No u međuvremenu su najveće razlike uočene u starijim dobnim skupinama. Prije osam godina tek 34 posto onih od 30 do 49 godina odobravalo je socijalizam, što znači da je u međuvremenu udio takvih porastao za 13 postotaka. Jednak skok (+13 p.p.) zabilježen je i u idućoj dobnoj grupi, a najviše se promijenilo mišljenje najstarijih Amerikanaca. Prije osam godina samo 13 posto njih imalo je pozitivan stav o socijalizmu, a danas ih je, kao što je već spomenuto, 34 posto.

Zašto je socijalizam sve popularniji u SAD-u Izvor: tportal.hr / Autor: CNBC

Interesantno je i to da je odmak od krize, kako za percepciju socijalizma, imao pozitivan odjek i na percepciju kapitalizma. U anketi prije osam godina 40 posto Amerikanaca imalo je negativno mišljenje o kapitalizmu, a danas 'vrlo negativno' ili 'relativno negativno' mišljenje ima njih 33 posto. Pozitivan dojam o kapitalizmu krajem 2011. imalo je 50 posto američkih građana, a danas ga ima 65 posto.

Naizgled kontraintuitivni rezultati anketa u kojima podrška raste i kapitalizmu i socijalizmu mogli bi biti posljedica porasta svijesti o tome da dobrih strana mogu imati i jedan i drugi sustav. Široko korištenje socijalnih politika ne mora nužno stavljati državu u poziciju maćehe koja vodi računa o svemu u životu, posebno ako se među tim socijalnim politikama nalazi i, primjerice, univerzalno zdravstvo. Enormni medicinski troškovi poznata su boljka američkog društva i najčešći razlog zbog kojeg fizičke osobe proglašavaju bankrot.

Mlade, a kako pokazuju brojke, sve više i starije američke generacije udaljavanjem od Hladnog rata, Sovjetskog Saveza i 'crvene prijetnje' sve manje na socijalizam gledaju kao na nešto što bi moglo ozbiljno ugroziti njihov život, a čini se da su skloni razmotriti i to da bi neke ideje vezane uz socijalizam taj život mogle i poboljšati.