izazovi pandemije

Velike tvrtke pod udarom koronakrize stežu remenje, ali obećavaju da će se do zadnjeg boriti za radnike

08.04.2020 u 20:34

Bionic
Reading

Vladine mjere za pomoć gospodarstvu fokusirane su na male i srednje tvrtke. Za velike kompanije nije predviđen potpun otpis poreza i doprinosa, već odgoda ili djelomično plaćanje, ovisno o visini pada prihoda. Kako posluju u vrijeme koronakrize, planiraju li otpuštanje radnika i hoće li im trebati državna pomoć, pitali smo neke od naših najvećih tvrtki

Iz Adris grupe, u čijem sklopu posluju Croatia osiguranje, hotelska kuća Maistra te uzgajivač riba i školjki Cromaris, još početkom tjedna javnosti su poručili da neće otpuštati zaposlenike.

Kad je riječ o investicijama, rovinjski div priopćio je da će realizirati sve već ugovorene investicije i one koje su u tijeku, a nastavit će i s pripremama za planirane projekte.

Zasad jedino rezanje osjetio je menadžment kompanije, čija će primanja u sljedeća tri mjeseca biti smanjena za 30 posto.

Atlantic grupa u vlasništvu Emila Tedeschija u utorak je izvijestila da stabilno posluju, ali zbog epidemije neće ostvariti ciljeve za ovu godinu.

'Zbog neizvjesnosti situacije vezane uz pandemiju Covida-19, utjecaj na financijske i operativne rezultate grupe trenutno nije moguće detaljnije procijeniti', priopćili su iz Atlantica.

Na dodatni upit tportala detaljnije su opisali trenutnu situaciju i prepreke na koje nailaze zbog koronakrize.

Od ukupno oko 5500 zaposlenika Atlantica, njih više od 1800 četvrti tjedan radi od kuće.

'U sustavu imamo aktivirane opcije od preventivnog rada od kuće, preko čuvanja djece do 12 godina starosti, do izvanredne odsutnosti za zaposlenike koji ne mogu obavljati redovan posao na radnom mjestu ni od kuće. Većinu naših terenskih djelatnika ostavili smo kod kuće, a za one koji su nastavili raditi organizirane su iznimne mjere zaštite', kažu iz Atlantica.

Ističu da je velik izazov opskrbiti se robama i uslugama nužnim za proizvodnju.

'Doprema roba je vrlo otežana zbog manje protočnosti transportnih putova te nedostatka prijevoznih sredstava i transportnog osoblja. Ovo se naročito odnosi na međunarodne transporte, odnosno na dopremu robe iz inozemstva. Osim toga, proizvodni kapaciteti većeg broja naših dobavljača znatno su smanjeni kako zbog restriktivnih higijensko-epidemioloških mjera koje se provode u zemljama ili regijama u kojima su locirani njihovi proizvodni pogoni, tako i zbog nedostatka radne snage da pokrije potrebe proizvodno-logističkih operacija. Konačno, već se osjeća nestašica ili znatno duži rokovi isporuka pojedinih repromaterijala, prvenstveno za izradu ambalaže', objašnjavaju iz Atlantica.

Na pitanje hoće li otpuštati radnike ili im smanjivati plaće odgovaraju kako će svi potezi ovisiti prvenstveno o trajanju pandemije.

'Daljnje mjere ovisit će primarno o trajanju pandemije i s njom povezanih mjera i inicijativa te o neposrednim reperkusijama na ekonomiju, ali se pri tome apsolutno rukovodimo načelom održanja pune zaposlenosti. Plaće zaposlenika su na kraju popisa raspoloživih mjera i za njima ne namjeravamo posezati prije nego što iscrpimo druge mogućnosti. Ipak, teško je dovoljno naglasiti nemogućnost točnije procjene utjecaja na dulji rok, s obzirom na moguće trajanje pandemije i svih s time vezanih okolnosti', naglašavaju iz Atlantica.

Kad je riječ o investicijama, kažu da revidiraju sve projektne budžete te će zadržati samo one koji su im u 2020. nužni za poslovanje.

Što se tiče državne pomoći, kratko odgovaraju da Atlantic nije 'u kategorijama koje su u fokusu Vladinih mjera pomoći'.

Domaća prehrambena industrija nije toliko pogođena koronakrizom jer je potražnja za njihovim proizvodima zasad stabilna i raste. Međutim i ova se kompanija suočava s velikim izazovima.

Iz Podravke naglašavaju da su u najkraćem mogućem roku u potpunosti prilagodili radne procese kako bi se proizvodnja prehrambenih proizvoda odvijala sukladno povećanim potrebama tržišta.

'Rad je trenutno organiziran u tri, odnosno četiri smjene, ovisno o potrebama proizvodnje, logistike i distribucije. Za zaposlene u službama za koje je to moguće organiziran je rad od kuće, dok su zaposlenici tih službi koji nemaju mogućnost rada od kuće angažirani u pomoći i podršci zaposlenima u proizvodnim pogonima. Naši radnici u proizvodno-logističkim cjelinama te službama podrške ulažu iznimne napore, nesebično i predano rade kako bi proizvodnja i isporuka što bolje funkcionirale te će za to biti ovaj mjesec dodatno nagrađeni iznosom od 1000 kuna neto', odgovorili su za tportal iz Podravke.

S obzirom na trenutni opseg posla i kapacitete proizvodnje, ističu, za sada nema potrebe za promjenom statusa i uvjeta zaposlenika.

'Kad je riječ o investicijama, ali i očekivanim prihodima, zbog neizvjesnosti situacije i nemogućnosti predviđanja trajanja pandemije smatramo da je prerano za procjene. U kriznim situacijama poput ove prilagodbe i planiranja rade se svakodnevno', poručili su iz Podravke.

Pad gospodarskih aktivnosti zasad se nije odrazio ni na poslovanje Kraša, u kojem radi 2500 ljudi. U najvećoj domaćoj konditorskoj tvrtki također se pribojavaju dužeg trajanje epidemije.

'Pad kupovne moći potrošača, koji možemo očekivati ako se kriza intenzivira i produlji, mogao bi uzrokovati i pad prodaje u našem sektoru, ali jako je nezahvalno predviđati razmjere takvih događaja te se, kao i svi gospodarstvenici, nadamo skoroj normalizaciji situacije', napominju iz Kraša.

Naglašavaju da su trenutno usredotočeni na održavanje sigurnosti radnika i svih radnih mjesta.

Investicijske planove su mijenjali samo u onom obujmu koji su uvjetovale logističke prepreke nastale kao posljedica pandemije Covida-19.

'S obzirom na to da dio dobavljača opreme nužne za investicije posluje u zemljama koje su znatno pogođene epidemijom, morali smo neke stvari prilagoditi uvjetima u kojima oni trenutno posluju', objašnjavaju u Krašu te dodaju da će, ukoliko ispune uvjete, zasigurno uzeti u obzir dostupne državne mjere u svrhu očuvanja stabilnosti poslovanja.

Kako se koronakriza odrazila na poslovanje, pitali smo i u King ICT-u, tvrtki koja posluje u sklopu M San Grupacije te nosi titulu najveće domaćeg i regionalnog sistem integratora.

'Nažalost, očekujemo određeni pad prihoda uzrokovan trenutnom promjenom prioriteta naših kupaca. Vjerujemo da to neće značajnije utjecati na opstojnost poslovanja, kapacitete i sposobnosti koje danas posjedujemo u King ICT-u', odgovorili su za tportal.

Ističu da nemaju u planu otpuštanje djelatnika. Ako dođu u situaciju da režu plaće radnicima, krenut će, naglašavaju, prvo od menadžmenta.

'Smanjivanje ukupnih troškova je kontinuiran proces, a prava djelatnika, uključujući plaće, zadnja su na redu, ako do takvih aktivnosti i dođe. Ukoliko se dogodi poslovni scenarij u kojem ćemo biti primorani smanjivati primanja djelatnika, primanja članova uprave društva prva su na redu s očekivano najvećim doprinosom smanjivanju troškova na toj stavci', poručili su iz King ICT-a.

Investicijske planove su revidirali, uglavnom odgađajući planirane investicije za nekoliko mjeseci. Ovisno o procjenama budućih poslovnih scenarija, tvrtka će se, poručuju, prijaviti za programe Vladinih mjera.

Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila automobilsku industriju u cijelom svijetu. Naša najveća tvrtka u toj branši, solinski AD Plastik zaustavio je proizvodnju u svih svojih sedam tvornica (tri u Hrvatskoj, dvije u Rusiji te po jednoj u Srbiji i Mađarskoj).

'Koliko će ova situacija utjecati na pad prihoda, u ovom trenutku ne možemo reći jer pandemija još uvijek traje i nažalost nitko od nas ne zna do kada će biti tako. Nadamo se da će trajati što kraće i spremno čekamo ponovni početak proizvodnje. Za sada nismo otpuštali radnike i nadamo se da nećemo trebati posezati za tom mjerom. Imamo pripremljene različite scenarije kako bismo prebrodili ovu situaciju', odgovorili su za tportal iz AD-a Plastik, dodajući kako će sigurno posegnuti za mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu.