BURZOVNA DEPRESIJA

Velike hrvatske kompanije sve više kupuju svoje dionice, istražili smo zašto to rade

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 23.11.2018 22:11
  • Objavljeno 23.11.2018 u 22:09
crobex, zagrebačka burza

crobex, zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Umjesto obeshrabrenih domaćih i stranih ulagača, kakav-takav promet na umrtvljenoj Zagrebačkoj burzi posljednjih mjeseci održavaju same kompanije te su sve aktivnije u kupnji vlastitih dionica

Propast Agrokora i ogromni gubici koje su pretrpjeli ulagači na dionicama Leda, Jamnice i ostalih Agrokorovih kompanija doveli su do sloma domaćeg tržišta kapitala. Zbog povlačenja velikog broja obeshrabrenih ulagača burzovni prometi već mjesecima su na simboličnim razinama, a dionički indeksi pali su na najnižu razinu u posljednje dvije godine.

U takvim okolnostima dobrostojeće kompanije s viškovima gotovine sve više se okreću kupnji vlastitih dionica. Tako utjeću na povećanje potražnje i stabilizaciju cijena dionica, a mogu ostvarivati i druge postavljene ciljeve.

Kompanije često pribjegavaju otkupu dionica na burzi s namjerom njihovog povlačenja iz prometa. Na taj način jačaju ključne pokazatelje uspješnosti poslovanja i stvaraju potencijal za povećanje dividendi.

Jedan od najaktivnijih kupaca vlastitih dionica je Hrvatski Telekom te od sredine prošle godine provodi program otkupa. Do 20. travnja 2021. HT planira otkupiti 2,5 milijuna dionica, što predstavlja tri posto ukupnog broja izdanih dionica.

U HT-u naglašavaju da otkup vlastitih dionica ima pozitivan učinak na sve dioničare u vidu dodatnog povrata sredstava dioničarima, pored redovite dividende. Također, otkupom se ujedno poboljšava kapitalna struktura društva.

Prema programu, otkupljene dionice povlače se s tržišta bez smanjenja temeljnog kapitala. Tako je temeljem ovlaštenja Glavne skupštine Uprava HT-a u ožujku 2018. povukla 218.471 vlastitu dionicu stečenu u 2017. godini, što predstavlja oko 0,3 posto ukupnog broja dionica. U ovoj godini HT je intenzivirao otkup pa je do 20. studenog stekao 431.848 vlastitih dionica (oko 0,5 posto ukupnog broja dionica).

Hrvatski Telekom od sredine 2017. provodi program otkupa dionica

Hrvatski Telekom od sredine 2017. provodi program otkupa dionica

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

U razdoblju pada cijena vlastite dionice intenzivno kupuje i Valamar Riviera. Najveća hotelijerska kompanija u Hrvatskoj trenutno je u posjedu 2,542.050 svojih dionica, što čini oko dva posto temeljnog kapitala društva. Otkupljene dionice kompanija, između ostaloga, koristi za isplatu dividende. Tako su prošle godine dioničarima koji su se odlučili za tu opciju, umjesto isplate novca, na ime dividende prenesene 24.182 dionice Valamara.

Uspješne kompanije često kupuju vlastite dionice kako bi njima nagradile menadžment i radnike. Takve modele u Hrvatskoj prakticiraju Atlantic grupa, Adris grupa i Ericsson Nikola Tesla.

U okviru politike nagrađivanja Atlantic grupa članovima Uprave isplaćuje godišnji dodatak u dionicama pod uvjetom da su ostvareni planirani rezultati poslovanja u iznosu od najmanje 95 posto plana konsolidirane bruto dobiti. U 2017. Atlantic grupa je svoje djelatnike nagradila s 404 dionice, od čega je 107 dionica pripalo članovima Uprave, a 297 ostalim zaposlenicima.

  • +10
  • +7

Valamar Riviera nudi isplatu dividende u vlastitim dionicama

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Adris grupa u ožujku ove godine pokrenula je novi program otkupa vlastitih dionica vrijedan 300 milijuna kuna, kojim namjeravaju steći do 600.000 dionica namijenjenih prodaji i/ili nagrađivanju radnika i menadžmenta. Uključujući ranije kupovine, rovinjska kompanija trenutno raspolaže s 94.986 (0,98 posto) vlastitih redovnih dionica i 241.938 (3,56 posto) vlastitih povlaštenih dionica.

Ericsson Nikola Tesla još je 2004. pokrenuo 'program vjernosti', prema kojemu poslovodstvo i ostali zaposlenici primaju dionice ovisno o radnom stažu u kompaniji. Lani su u sklopu programa isplaćene nagrade u dionicama u vrijednosti od 268.000 kuna.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Neke kompanije, poput Kraša i Adris grupe, stječu vlastite dionice u cilju realizacije programa radničkog dioničarstva (ESOP programi).

Ponekad je otkup vlastitih dionica povezan s poslovnim kombinacijama preuzimanja. Kako bi spriječila neprijateljsko preuzimanje, kompanija otkupom vlastitih dionica otežava ovladavanje vlasničkom strukturom jer podiže cijenu dionica i smanjuje ponudu. Također, u obrani od preuzimanja kompanija može vlastite dionice prenijeti prijateljskom investitoru, tzv. bijelom vitezu (white knight).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!