mjera vlade

Varteksu odobrena potpora za minimalac, traži ju i Đuro Đaković

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 01.04.2020 15:06
  • Objavljeno 01.04.2020 u 15:06
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Uprava Varteksa izvijestila je u srijedu da je tomu poduzeću odobrena potpora za isplatu minimalnih plaća radnicima u ukupnom iznosu od 9,2 milijuna kuna, a potporu je zatražila i Đuro Đaković grupa

Kako se navodi u Varteksovoj obavijesti, odobreni iznos Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za sufinanciranje očuvanja radnih mjesta iznosi 9,2 milijuna kuna, što predstavlja sto posto troška neto minimalne plaće od 3.250 kuna mjesečno po radniku, a odnosi se na plaće za ožujak, travanj i svibanj.

Zahtjev za dodjelu potpore za očuvanje radnih mjesta podnijela je i Đuro Đaković grupa, a planira se i predaja zahtjeva Poreznoj upravi za odgodu plaćanja poreza, doprinosa i drugih davanja.

"Ako se trenutna situacija produlji, za očekivati je sve veće poteškoće u nabavi proizvoda i usluga, a samim time i snažnije poteškoće u procesu proizvodnje", ističu iz slavonskobrodske tvrtke.

Iz Đure Đakovića su izvijestili da je niz projekata na domaćem i inozemnom tržištu u dogovoru s naručiteljima stavljeno "na čekanje", a zastao je i niz pregovora o potencijalnim budućim poslovima.

Negativni utjecaj pandemije, kako ističu, vidljiv je na cijeli lanac nabave, a samim time i na proces proizvodnje.

Trenutno grupacija raspolaže sa zalihama određenih proizvoda, koji za sada omogućuju proces proizvodnje smanjenim kapacitetom, ali sve više se ističe problem transporta određenih proizvoda uslijed važećih mjera, ističu iz Đure Đakovića.

Iz Cromarisa, tvrtke iz sastava Adris grupe, su kazali kako su očekivane negativne posljedice na poslovanje zbog pandemije korona virusa, a razmjeri štete će ovisiti o trajanju pandemije.

Cromaris, naime,više od 80 posto svojih proizvoda izvozi, od čega najviše u Italiju.

"Zbog koronavirusa, očekivane su negativne posljedice i na naše poslovanje. Razmjeri štete ovisit će naravno o trajanju ove pandemije", navode u odgovoru na Hinin upit.

Napominju i kako se suočavaju s logističkim poteškoćama, kao i s pritiskom na potražnju na pogođenim tržištima.

"Pratimo situaciju i poduzimamo sve što je moguće, nadajući se da će se situacija uskoro poboljšati", kažu u Cromarisu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!