NEZAKONITO UPRAVLJANJE

Vanđelić traži da se ukine odbor preko kojeg MOL vodi Inu

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 01.11.2016 21:57
  • Objavljeno 01.11.2016 u 21:57
Damir Vanđelić

Damir Vanđelić

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto / CROPIX

Nadzorni odbor Ine, na čelu s predsjednikom Damirom Vanđelićem, zatražio je od Uprave ukidanje Odbora izvršnih direktora. Riječ je o tijelu koje je posljednjih godina praktički vodilo kompaniju, što je prema pravnim tumačenjima bilo suprotno našim zakonima. Ukidanjem tog tijela mogla bi ojačati Vladina pozicija u Ini

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrđuje da s hrvatske strane postoji inicijativa da se ukine Odbor izvršnih direktora. To se, kaže, trebalo dogoditi mnogo prije. Upravi treba dati da upravlja tvrtkom, a ne da se od nje skrivaju informacije.

'Bili smo i svjedoci pokrenutih transporta nafte iz Rafinerije u Sisku, gdje Uprava nije imala informaciju, odnosno barem hrvatski članovi Uprave koji zastupaju interese RH' rekao je Panenić.

Premijer očekuje da upravljanje Inom bude učinkovito, te najavljuje da će se razgovor dviju strana dogoditi vrlo brzo.

Prije svega o ovom ključnom i akutnom pitanju Rafinerije Sisak, a informirat ćemo se detaljno i o stvarnim planovima na koji način se planira raditi reorganizacija upravljačkih struktura Ine, izjavio je.

Iz opozicije idu i korak dalje, jer je odnos Vlade i MOL-a zapeo u slijepoj ulici.

'Ja stvarno očekujem da se ova agonija s MOL-om prekine i da se vratimo na temu koju sam ja postavio prije 2, 2 i pol godine. Mi bi trebali otkupiti naš udio i raditi s Inom onako kako Ina zaslužuje i kako Hrvatska zaslužuje', rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak

A za to je potrebno zajedničko političko stajalište. Kojega dosad nije bilo, često i unutar samih vlada.

'Jer samo to garantira da neće biti novih opstrukcija i nadam se da je vrijeme sazrelo da svi imamo pravilan stav i nadam se da će to respektirati i mađarski partneri', rekao je Panenić.

U višegodišnjoj partiji šaha potezi se sada ubrzano vuku. MOL potpuno zanemaruje Rafineriju Sisak, a Vlada želi dokazati da se Inom upravlja nezakonito. Do kraja godine mogao bi biti poznat ishod prve arbitraže, one u Ženevi, gdje je Vlada tužila MOL, pa bi i budućnost strateškog partnerstva mogla biti jasnija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!