NAGRADA DIONIČARIMA

Valamar Riviera po prvi puta isplaćuje dividendu

18.11.2014 u 10:47

Bionic
Reading

Glavna skupština najveće hrvatske turističke grupacije Valamar Riviere donijela je odluke o isplati dividende, kupnji trezorskih dionica te uvrštenju dionice u najvišu kotaciju Zagrebačke burze

Nakon što je u rujnu završeno pripajanje Valamar Adria holdinga i Valamar Grupe društvu Riviera Adria nova kompanija Valamar Riviera održala je skupštinu dioničara. Nakon nekoliko profitabilnih godina Uprava je po prvi put predložila isplatu dividende od 0,50 kuna po dionici, što su dioničari prihvatili većinom glasova.

Dioničarima će biti ukupno isplaćeno oko 63 milijuna kuna. Najveći dio (27,1 milijuna kuna) pripast će tvrtki Epic i njezinoj tvrtki kćeri Scapus,  čiji je najpoznatiji suvlasnik grof George Eltz.  

Dividenda će se isplatiti iz dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. do 2011, što znači da neće biti oporezovana.

Skupština je donijela i odluku o uvrštavanju dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze i to u najvišu kotaciju, tzv. službeno tržište.

Donesena je i odluka o stjecanju vlastitih dionica. Prema toj odluci Uprava u idućih pet godina smije kupovati vlastite dionice do maksimalnog iznosa od 10 posto temeljnog kapitala društva. Najniža cijena po dionici ne smije iznositi manje od 50 posto ispod prosjeka tržišne vrijednosti dionice tijekom 30 dana koji neposredno prethode danu kupnje dionica, a najviša ne smije premašivati 20 posto iznad prosjeka tržišne vrijednosti dionice tijekom istog razdoblja.

U prvih devet mjeseci Valamar Riviera je ostvarila blag rast prihoda od 1,7 posto, unatoč 0,9 posto manjem broju noćenja. Slabiji rezultati ostvareni su u istarskim odredištima (Poreč, Rabac) dok su znatno bolje poslovali hoteli na Krku i u Dubrovniku.

Konsolidirani ukupni prihodi iznosili su 1.033,5 milijuna kuna, odnosno 65,3 milijuna kuna ili 5,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog učinka jednokratnog financijskog prihoda ostvarenog u 2013.

Profitabilnost grupe generalno je bila na razini prošle godine. Operativna dobit porasla je za 8,2 posto (na 225,6 milijuna kuna), a neto dobit pala za 22,9 posto, pri čemu su na rast operativne dobiti najvećim dijelom utjecale smanjene stope amortizacije, a pad neto dobiti rezultat je znatno manjih financijskih prihoda (oko 80 milijuna kuna).