27 gigavata

Val hladnoće potaknuo rekordnu potrošnju struje u Poljskoj

18.01.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Potražnja za električnom energijom u Poljskoj premašila je u ponedjeljak 27 gigavata, dosegnuvši novu rekordnu razinu zbog vala hladnoće koji je u glavnom gradu spustio temperaturu prema minus 20 stupnjeva. "Premašene su rekordno visoke razine. Bili smo spremni na to, sustav stabilno funkcionira, razine pričuva dostatne su u ovoj fazi", izjavila je glasnogovornica operatera distribucijskog sustava PSE-a.

Dodala je da bi potražnja u ponedjeljak mogla premašiti 27 gigavata. Prijašnji rekord u potrošnji zabilježen je 10. prosinca 2020., kada je dosegnula 26,8 gigavata.

Iz PSE-a poručuju da se sustav može nositi sa skokom potrošnje izazvanim vrlo niskim temperaturama. Elektrane rade punim kapacitetom, dodaju. Val hladnoće traje tri dana, no meteorolozi kažu da bi trebao popustiti ovaj tjedan. Temperatura u Varšavi u ponedjeljak ujutro bila je minus 18 Celzijevih stupnjeva.

Poljska dobiva električnu energiju uglavnom iz starih elektrana na ugljen i u prošlosti se suočavala s nestašicom u razdoblju izraženije potražnje, podsjeća Reuters.