sud donio odluku o izručenju

Todorić: Spreman sam za Remetinec, moram ići dalje u fajt!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 25.10.2018 16:10
  • Objavljeno 25.10.2018 u 16:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Visoki sud u Londonu odbio je u četvrtak zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića da se može žaliti na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj. Nakon ove sudske odluke kreće procedura njegovog izručenja i za očekivati je kako će Todorić za dvadesetak dana biti u pritvoru u Remetincu

'Malo sam razočaran. Moram ići dalje u fajt. Imam još pravo žalbe i nakon toga još 10 do 15 dana. Spreman sam na sve, a kamoli ne na Remetinec. Boravak u Londonu je za mene bio poslovan potez. Obavio sam sve svoje zadatke', rekao je Todorić nakon ročišta.

Todorić je na ročište došao u pratnji supruge, prevoditeljice i odvjetnice Cherie Blair. Zastupao ga je James Hines. U sudnicu je ušao na sporedni ulaz, javlja N1.

Na početku ročišta Todorićev odvjetnik je pokazao registar s dokumentacijom koju podnosi sudu. Spomenuo je političku situaciju u Hrvatskoj, ono što se događalo u Hrvatskoj nakon odluke o izručenju u travnju, izvijestio je Dnevnik.hr.

Hines je doveo u pitanje hrvatski uhidbeni nalog, a naglasio je da je izdan tijekom istrage, prije optužnice. Tvrdi da u posljednjih pola godine hrvatska istraga nije napredovala i da se još ne zna hoće li biti suđenja.

'Todorić bi bio već šest mjeseci u pritvoru da je ostao u Hrvatskoj, a još uvijek se ne zna hoće li biti podignuta optužnica', rekao je Hines, tvrdeći da europski uhidbeni nalog ne bi trebao biti prihvaćen.

Sudac Ouseley mu je odgovorio da je ovo slučaj prijevare, a ne krive uporabe računovodstvenih standarda i da se zbog toga proces dugo vodi, javlja HRT.

Hines inzistira na tome da se optužba oslanja na računovodstvene standarde, a sudac mu odgovara da je ovo jasna optužnica za prijevaru.

Todorićeva obrana objašnjava sucu kako ide istraga u Hrvatskoj i zbog čega još nema optužnice ni suđenja. 'Više od 50 stranica novih dokaza nakon izdavanja naloga dokaz su da Državno odvjetništvo i dalje istražuje i ne može tvrditi da će biti suđenja', rekao je Hines, javlja N1.

Sudac Ouseley za sada uglavnom odbacuje ove argumente.

Hines je citirao pravila europskog uhidbenog naloga nastojeći uvjeriti suca da ga treba odobriti tek kad suđenje bude potvrđeno, a on se nije složio s takvim tumačenjem.

'Sve navedene optužbe su razlog za izručenje', izjavio je sudac Ouseley.

Ivica Todorić uz pomoć prevoditeljice zasad mirno sluša raspravu. Sudnica je popunjena do posljednjeg mjesta.

Hines je istaknuo da je povjerenje temelj europskog uhidbenog naloga, a da istražitelji u Hrvatskoj nisu čekali kraj istrage i odluku o definitivnom podizanju optužnice prije zahtjeva za izručenjem. Iz godinu dana starog hrvatskog uhidbenog naloga pročitao je rečenicu koju tumači kao jasnu namjeru podizanja optužnice, koje međutim još nema.

  • +6
  • +3

Todorić izbjegao novinare i ušao u zgradu Visokog suda na sporedni ulaz

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Todorićeva obrana već sat vremena prigovara postupku u Hrvatskoj i tvrdi da nema još optužnice koja bi opravdala zahtjev za izručenjem. Hines podsjeća na slučaj izručenja u Italiju, koji je odobren nakon što je počeo proces suđenja.

Tužiteljstvo mu je kontriralo tvrdnjama kako je postojao opravdan razlog za donošenje odluke za izručenje. Objasnili su sudsku proceduru u Hrvatskoj, javlja Dnevnik.hr.

Ročište je bilo prekinuto na sat vremena kako bi sudac donio odluku.

  • +19
  • +16

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Sudac koji je donio odluku o izručenju Todorića, Duncan Ouseley, poznat je po presudi u korist Ubera, podržao je neograničeno pritvaranje osumnjičenih za islamski terorizam i ukinuo je pritvor Julianu Assangeu te mu dozvolio da se brani sa slobode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!